“Eskişehir H Tipi Hapishanesi’nde Trans Tutsak Esra’ya İşkence”

15589937_1839778816269766_7852833104235705142_n

Eskişehir H Tipi Kapalı Hapishanesi’nde tutsak bulunan Esra Arıkan, vasisine gönderdiği mektubunda havalandırmaya çıkartılmamasına itiraz etmesinin ardından, hapishanedeki gardiyanlar tarafından çeşitli hakaretlere maruz kaldığını belirtti. Sahip olduğu trans kimliği sebebiyle, daha önce de defalarca hapishane yönetimi ve idaresi tarafından çeşitli sıkıntılarla karşı karşıya bırakılan Esra’nın yaşadığı son durum, maruz kaldığı işkencenin boyutunu açıkça gösterdi. Arıkan mektubunda, hakaretlerin ardından odasına giren gardiyanlar tarafından önce kendi odasında, ardından da “süngerli oda” denilen odada dövüldüğünü; sonrasında da “domuz bağı” ile bağlanarak 4 saat boyunca bekletildiğini belirtti.

Trans Tutsak Esra ile Dayanışma İnisiyatifi tarafından mektubun yayınlanmasının ardından Eskişehir H Tipi Hapishanesi’ne giden Eskişehir Barosu ve Pembe Hayat Derneği avukatları, Esra Arıkan ile yaptıkları görüşmede söz konusu işkenceye yönelik hukuki sürecin başlatılacağını söyledi.

Esra Arıkan ise, maruz kaldığı işkenceyi ve suç duyurusunda bulunmasına rağmen soruşturma açılmamasını protesto etmek için 12 Aralık Salı günü açlık grevine başladı. Pembe Hayat Derneği Avukatı Rıza Yalçın Koçak’ın 22 Aralık tarihinde Eskişehir H Tipi Hapishanesi’ni tekrar ziyaret edip hem Esra hem de hapishane müdürü ile görüşmeler yapmasının ardından ise, Esra’nın talepleri kabul edildi. Şikayeti hapishaneye yönlendirilen savcı tarafından dinlenen Esra Arıkan, gelişmeler üzerine açlık grevini sonlandırdı.

Trans Tutsak Esra ile Dayanışma İnisiyatifi, yaptığı çağrıyla Esra ile dayanışmak için herkesi mektup yazmaya çağırdı.

Adres: Esra(Salih) Arıkan, Eskişehir H Tipi Kapalı Cezaevi, M-11, Eskişehir

Bu haber Meydan Gazetesi’nin 35. sayısında yayımlanmıştır.