40 Yıl Önce,40 Yıl Sonra,1 Mayıs,Taksim ve “Bellek Kayması”

1977 yılında İstanbul Taksim Meydanı’nda gerçekleşen 1 Mayıs Katliamı’nın üzerinden 40 yıl geçti. 1 Mayıs yaklaşırken bu yıl da geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi Taksim tartışmaları 1 Mayıs’ın gündemlerinden biri oluyor.

Füsun Turcan Elmaslıoğlu’nun “Bellek Kayması” adlı çalışması katliamın 40. yıldönümünde 1 Mayıs 1977’de Taksim Meydanı’nda çekilmiş eski fotoğraflarla güncel fotoğrafların birbirine katıştırılmasıyla oluşturulmuş.

Elmaslıoğlu’nun 2013 1 Mayıs’ı öncesi hazırladığı çalışma aradan geçen onlarca yılın ardından yaşanan sosyal,ekonomik ve politik değişimleri de göz önüne seriyor.

1 Mayıs 1977’deki katliamda yaşamını yitiren 34 kişiden çoğunun, alana giren polis  panzerlerinin yarattığı panik ve izdihamdan sıkıştığı Kazancı Yokuşu’nun önünden bugün  geçenler, adeta katliamın “bellek kaymasını” yaşıyorlar.

Taksim Meydanı’na dair yaşa(tı)lan bir başka “bellek kayması” ise, sayısız eyleme ev sahipliği yapan meydanın,bu politik kimliğinin devlet tarafından içinin boşaltılmak istenmesi.