Hamas Yeni Siyaset Belgesiyle İhvan’la Bağını Koparıyor

Filistinli Hamas örgütünün siyasi büro şefi Halid Meşal, Katar’ın  Doha kentinde hareketin yeni vizyonunu ve siyaset belgesini açıkladı.

Hamas lideri Halid Meşal, “Siyaset belgesi, Hamas’ın tüm liderlerinin içerideki ve dışarıdaki kurumlarının ortak görüşünü yansıtmaktadır” dedi.

1967 Sınırlarına Evet

Meşal’in açıkladığı belgede Hamas, 1967 sınırlarına göre bir Filistin devletinin kurulmasını kabul ediyor; “Siyonist mevcudiyetini reddetmekle ve Filistinlilerin haklarından vazgeçmemekle beraber Hamas, yerinden edilen Filistinlilerin geri dönmesinin ulusal bir uzlaşma gereği, 4 Haziran 1967 sınırlarına uygun olarak, başkenti Kudüs olan tam bağımsız bir Filistin devletinin kuruluşunu hedefliyor.” denildi.Hamas’ın 1988’deki kuruluş belgesi, günümüz İsrail’ini de kapsayan Filistin topraklarının tamamının ele geçirilmesini içeriyordu.

Yahudi-Siyonist “Ayrımı”

Hamas,yeni siyaset belgesi metninde Yahudilerle ‘Siyonist proje’ arasında bir ayrıma dikkat çekti: “Hamas, çekişmenin dinleri sebebiyle Yahudilerle değil, Siyonist projeyle olduğunu vurgular ve Hamas, Yahudi oldukları için onlarla bir çekişme yürütmemektedir, saldırgan işgalci Siyonistlerle mücadele etmektedir.” ifadeleri kullanıldı.

İhvan’la Araya Mesafe mi

Hamas’ın yeni siyaset belgesi metninin  dikkat çekici noktalarından biri de İhvan’a (Müslüman Kardeşler) dair,metinden çıkarılan bir ibareydi.Yeni metinde, eskisinde İhvan hareketiyle (Müslüman Kardeşler) ilişkiye dair yer alan sözler  kaldırıldı.

1967 Sınırları Nedir?

İsrail’in 1967 yılında yılında Altı Gün savaşları diye de bilinen savaş sonrası çizilen sınırlardır.İsrail bu savaşta 6 Arap devletinin desteğindeki Mısır,Ürdün ve Suriye ordularını 6 gün içinde bozguna uğratarak sınırlarını 4 katına çıkarmıştır. Suriye’de Golan Tepeleri,Mısır’da Sina Yarımadasını ve Filistin’de Gazze şeridi ile Batı Şeria’yı ilhak ettiğini ve BM  kararlarını tanımadığını açıklayan İsrail ilerleyen yıllarda,politikalarına tavizler vermesi karşılığında Mısır’a Sina’yı “iade etmiştir.”