İtalya-Malta Anlaşmazlığı 268 Göçmeni Katletti

11 Ekim 2013’te Suriye’deki savaştan kaçanları taşıyan bir göçmen teknesinin Akdeniz’de seyrederken su almaya başlaması üzerine yardım çağrısı yapmasına rağmen, İtalya ile Malta’nın saatlerce kimin kurtarmaya gitmesi gerektiği konusunda anlaşamaması yüzünden batmaya terk edildiği ortaya çıktı.

İtalyan L’Espresso dergisi 60’ı çocuk 268 kişinin yaşamını yitirdiği olayın telefon kayıtlarını yayınladı.L’Espresso’nun internet sitesinde yayınlanan ses kayıtlarına göre, tekneden İtalyan Sahil Güvenliği’ni arayan Suriyeli doktor Mohanad Jammo, teknenin su almaya başladığını söyleyerek yardım istiyor.Defalarca yardım istenmesine karşın İtalyan yetkili yardım çağrısını  “sorun ne?” diye yanıtlıyor.

Aradan yaklaşık bir saat geçtikten sonra saat 13.17’de tekrar İtalyan Sahil Güvenliği’ni arayan Suriyeli doktor, “Bizim için kimseyi yolladınız mı?” diye soruyor.

Bu kez telefona farklı bir İtalyan yetkili cevap veriyor ve “Size Maltalı yetkililerin numarasını verdim, çünkü Malta’ya daha yakınsınız. Hemen Malta’yı arayın” diyor.Fakat Jammo Maltalı yetkilileri aramasına rağmen bu kez Malta’dan da “İtalya’nın Lampedusa adasına yakınsınız,onları arayın” yanıtı alıyor.Saatler süren bu anlamsız diyalog sonrası göçmen teknesi batıyor.Defalarca İtalya ve Malta’yı arayarak yardım isteyen Suriyeli doktor Mohanad Jammo, karısı ve 5 yaşındaki kız çocukları ile kurtulurken 6 yaşındaki ve 9 aylık çocukları yaşamını yitiriyor.

L’Espresso dergisinde çıkan söz konusu haberle ilgili  İtalya ve Malta devletlerinden henüz açıklama yapılmadı.