Yunanistan’da Genel Grev Hayatı Durdurdu

 

Yunanistan’da bugün  SYRIZA-ANEL koalisyon hükümetinin iktidara geldiği tarihten beri en büyük grev dalgası gerçekleşiyor. Yunanistan’ın birçok kentinde insanlar sokaklarda. Kamu ve özel sektör, işçiler, sendikalar ve siyasi partiler büyük miting ve eylemler gerçekleştirerek, hükümetin ekonomik politikalarını protesto ediyor.Yunanistan Kamu Çalışanları Federasyonu (ADEDY), İşçi Sendikaları  Genel Konfederasyonu (GSEE) ve Mücadeleci İşçi Kolları Birliğinin (PAME)  çağrısıyla gerçekleştirilen greve kamu ve özel sektör çalışanlarının yanı sıra  serbest meslek grupları da katılıyor.

24 Saat sürecek genel grev sırasında gerçekleşen eylemlerden ilki ise gece yarısı yapıldı.Anarşistler  molotof kokteylleriyle Omonia Polis karakoluna ve kısa bir süre sonra da Caniggo meydanında bulunan ticaret odası binasına eylemler gerçekleştirdi.Bu eylemleri ise Polytech Üniversitesi’nin bulunduğu Tositsa ve Pattision kavşağında bulunan MAT çevik kuvvet ekiplerine yapılan saldırı izledi.

Gün içinde gerçekleştirilen eylemlerde de anarşist grupların polis saldırılarına karşı çatıştıklrı görüldü. Atina’da Panepistimiyu Caddesi’nde  devlet televizyonu ERT’ye ait bir aracın camları  kırılırken gerçekleşen polis saldırısı kısa süreli arbede yaşandı. Sintagma Meydanı’nda da polisle çatışmaların yaşandığı belirtiliyor.

Eylemler, 300 sandalyeli Yunanistan Parlamentosu’nda, yeni kemer sıkma paketinin hükümetin sahip olduğu 153 sandalyelik çoğunlukla yasallaşmasına karşı gerçekleştiriliyor.Ancak eylemlere karşı SYRIZA-ANEL koalisyon hükümetinin “iyimser argümanları” ise “yeni borç anlaşmasının pozitif yanları da var” şeklinde.Yeni borçlanma anlaşması ya da “kemer sıkma yasası” olarak çıkarılmak istenen yasa,devletin borçlarını Yunanistan’da ezilenlerin üzerine yıkmayı amaçlıyor.