ABD’den Erdoğan’ın Korumalarına Soruşturma

ABD ziyareti sırasında Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği rezidansı önünde Erdoğan’ın korumalarının,Türkiye’deki baskıları protesto eden gruba saldırması ile ilgili soruşturma başlatıldı.Washington Polisi, ABD Dışişleri Bakanlığı ve Gizli Servis ile birlikte sorumluları tespit etmeye çalıştıklarını bildirdi.

ABD yasalarına göre ülkeyi ziyaret eden liderlerin korumalarının diplomatik dokunulmazlığı var. Ancak kendi görev alanlarını aşan eylemlerde bulunduklarının tespit edilmesi durumunda ABD Dışişleri Bakanlığı korumaların dokunulmazlığını düşürebiliyor. Dokunulmazlık düşerse sözkonusu kişiler tekrar koruma görevini yapmak üzere ABD’ye gelemiyor, özel seyahat için gelmeleri durumunda ise haklarında dava açılabiliyor.

Öte yandan ABD’de,dün gerçekleşen koruma terörüne karşı tepkiler dinmiyor.Korumaların, eylemcilere saldırdığı görüntüler, internette 150 milyonu aşan sayıda tıklanmaya ulaştı ve Erdoğan’ın “büyük umutlarla çıktığı” ABD  ziyaretinin, hafızalara kazınan arka planını oluşturdu.ABD medyası da “koruma terörüne” sert tepki gösterdi. ABD’nin köklü gazetelerinden Washington Post, başyazısını bu olaya ayırarak ‘Diktatör’ diye nitelediği Erdoğan’ın ABD’ye geldiğinde ‘çok rahat’ davrandığını yazdı.Gazete yazısında  “Erdoğan kendini o kadar evinde hissetmişti ki, eşkıyalarının barışçıl protestoculara saldırmasında sorun görmedi” ifadelerini kullandı. Washington Post TC resmi haber ajansı AA’ya yönelik de sert ifadeler kullandı.Aynı yazıda Anadolu Ajansı için “yüzsüz” tanımı kullanıldı ve “korumaların kavgaya karıştığını çünkü polisin sessiz protestoya yeterince müdahil olmadığını yazdı. Yüzsüzlüğe bakar mısınız? ” denildi.