Mahkeme Kararına Rağmen, Van Gölü’ne Dolgu Yapılıyor

Van’ın Edremit ilçesinde bulunan Karayolları 11’inci Bölge Müdürlüğü hizmet binasının 2011 depreminde hasar görmesi nedeniyle,yeni hizmet binasının, yeni imar planı kapsamında,yine Edremit’te, Van Gölü manzaralı bir yere yapılmasına karar verildi. Bu kapsamda da gölün kıyısından geçen Van-Gevaş yoluna yapılacak köprülü kavşak nedeniyle Karayolları, gölün içine doğru 53 metre dolgu yaptı. Göl kıyısı boyunca yaklaşık 400 metre uzunluğunda, 3 metre yüksekliğinde beton bloklar ile perdelendi.

Uygulamaya tepki gösteren, bölgede yaşayan halk 2016 yılında çalışmaların durdurulması için dava açtı ve Van 3. İdare Mahkemesi, açılan dava sonucunda mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi. Ancak Karayolları, mahkemenin yürütme kararına uymayarak çalışmalarına devam etti.

Van Çevre Derneği Başkanı Ali Kalçık, yapılan kavşak ile göle duvar örülmesinin Kıyıcak köylüleri için hayatı çekilmez bir hale getirdiğini belirterek, kavşağın bürokrasinin keyfiyeti sonucu oluşturulmuş bir doğa felaketi olduğunu söyledi. Çoğu yerde kavşağa ihtiyaç duyulduğu halde yapılmadığını söyleyen Kalçık, sahilde ise ihtiyaç duyulmadığı halde kavşağın yapıldığını belirtti. Kalçık, yaşananın bir ekoloji katliamı olduğunu,beton bloklar  örülen yerde sazlıklar ve bataklıklar olduğunu, bu sazlıklar ve bataklıklarda canlıların üreme alanlarının bulunduğunu belirtti.