Bahreyn’de Polis 5 Eylemciyi Katletti, Yüzlerce Kişi Gözaltında

Bahreyn’in Manama kenti yakınlarındaki Dıraz’da Şiilerin düzenlediği eylemlere polisin yaptığı saldırılar sonucu en az 5 kişi yaşamını yitirdi, çok sayıda kişi yaralandı. Polis eylem sırasında ve sonrasında, evlere baskın düzenleyerek 250’ye yakın insanı da gözaltına aldı.

Ülkede, yer yer şiddetlenen eylemlerin son dalgasının, yerel mahkemenin Şii din adamı, Şeyh İsa Kasım’a verdiği bir yıl hapis cezası ve mallarına el konulması kararıyla yükseldiği belirtiliyor.

Nüfusunun büyük çoğunluğunu Şii Arapların oluşturduğu Bahreyn’de, Suudi Arabistan destekli iktidar eylemleri çok sert şekilde bastırmaya çalışıyor. Ülkede 2011 yılındaki isyan, Bahreyn ordusu ve kolluk güçlerine Suud rejiminin verdiği destekle, 100’den fazla eylemcinin yaşamını yitirmesiyle sonuçlanmıştı.

Öte yandan Bahreyn kolluk güçlerinin gerçekleştirdiği bu katliam ve gözaltılara İran’dan sert tepki geldi. İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, sosyal medya hesabından, “Bu saldırı Trump’ın Riyad’da diktatörlerle sıcak ilişkisinin elle tutulur sonucudur. ABD Cumhurbaşkanının diktatörlerle Riyad’daki sıcak temaslarının ilk sonucu: Bahreyn’de barışçıl yürüyüşe ölümcül saldırı. Google’da araştırınız” yazılı mesajı paylaştı.