Cihatçı Terörizmin Fikir Babası Brzezinski Öldü

1980’li yıllar boyunca ve daha sonrasında uzun bir dönem ABD dış politikasının şekillenmesinde uzun yıllar önemli rol oynayan, özellikle Afganistan’da cihatçı çetelere açık ya da örtülü desteğin mimarlarından Zbigniew Brzezinski, 89 yaşında öldü. Afganistan ve çevre coğrafyaları üzerinden, “Sovyet işgaline karşı savaşan mücahitler” etiketiyle, El Kaide’nin ve Taliban’ın oluşmasında stratejik rol oynayan Brzezinski, ABD’nin o dönemdeki başkanı Jimmy Carter’ın da ulusal güvenlik danışmanıydı.

Brzezinski, Fransız dergisi Le Nouvel Observateur’a verdiği bir röportajda, cihatçı terör çetelerinin desteklenmesi noktasında pişman olup olmadığı yönündeki bir soruya,  “Bu gizli operasyon, mükemmel bir fikirdi. Ruslar Afganistan’a sıkışıp kaldı. Bunun için pişman olmamı mı bekliyorsunuz? diye yanıt vermişti.

ABD’nin, Brzezinski’nin ideolojik hatlarını çizdiği bu strateji, ilerleyen yıllarda önce Afganistan ve Pakistan’da Taliban, Güney Asya’da Leşker-i Tayyibe, özellikle 11 Eylül saldırıları sonrası küresel anlamda El- Kaide, Irak işgali ve Suriye savaşı ile birlikte ise, IŞİD  gibi birçok cihatçı terör çetesinin doğmasını sağladı.