Katar: “ABD İstedi, Teröristlerle İlişki Kurduk”

Suudi Arabistan’ın başını çektiği Körfez devletleri ile Katar arasındaki kriz artarak sürerken, Katar’dan önemli bir açıklama geldi. Katar ile ilişkilerin kesilmesinde odak noktasının oluşturan, “terör örgütleri ile ilişkiler” bağlamındaki açıklamada, Katarlı yetkililer, “terör örgütleriyle” ABD’nin isteği doğrultusunda ilişki kurulduğunu söyledi.  Katar Dışişleri Bakanlığı kontr-terör danışmanı Mutlak el-Kahtani, El Cezire’ye yaptığı açıklamada, Taliban’ın 2013’te Doha’da siyasi ofis açmasına ABD’nin, “barış görüşmeleri için açık kapı politikası” isteği çerçevesinde izin verdiklerini belirtti.

ABD Başkanı Donald Trump ise geçtiğimiz günlerde sosyal medyadan yayınladığı mesajda, Körfez devletlerinin terörle ilişki konusunda “Katar’ı işaret ettiklerini” söylemişti.

Öte yandan, Libya ve Suriye’de çeşitli cihatçı çeteleri destekleyen Katar, “kendisini temize çıkarmak için” lobi faaliyetlerine hız verdi. Bu çerçevede ise, ABD’nin eski başkanı Bush döneminde 2001-2005 yıllarında ABD Adalet Bakanlığı görevini yürüten John Ashcroft’un hukuk şirketiyle anlaşmaya varıldı. Şirketten yapılan açıklamada, Katar devletinin  , “kara para aklama ve terörün finansmanının engellenmesi” konularındaki “çabalarını” raporlayarak, 2.5 milyon dolar ödeme yapılacağı ifade edildi.