Ben ahaber’den, Yolla Röportaj Yapmasını Bekliyorum

TC devletinin IŞİD çetesine silah ve mühimmat desteği ile yüklü TIR’ların görüntülerinin basına sızmasına öfkelenen RTE bizzat, “bunun hesabını verecekler” demişti hatırlarsanız. Bu haberi veren Cumhuriyet’e yönelik baskılar, Can Dündar’ı hedef göstermeler ve nihayet bu görüntüleri Can Dündar’a veren CHP milletvekili Enis Berberoğlu’nun casusluk suçlamasında 25 yıl ceza alıp tutuklanması.

Bu son gelişme bir süredir tekdüze hale gelen medyayı da hareketlendirmeye yetti. AKP medyası MİT TIR’ları haberini tekrar tekrar vererek eski söylediklerini tekrarlamayı sürdürdü. Ek olarak, adalet diyerek yürümeye karar veren Kılıçdaroğlu’nu bölücülük yapmakla suçladı. Artı, dokunulmazlıkları kaldırırken evet dediniz, şimdi niye karşı çıkıyorsunuz diye de dalga geçti.

CHP’ye yakın medya da, bugüne dek tutuklanan diğer HDP’li vekilleri, Sur’u, Cizre’yi, hadi o kadar eskiye gitmeyelim, Veli Saçılık’ı, Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’yı görmedi, ama Enis Berberoğlu’nu o kadar öne çıkarttı ki, hakikaten sanki dokunulmazlıkları kaldırma kararına destek veren kendi başkanları değilmiş gibi davrandı. Aynı başkan, şimdi Güvenpark’tan bir yürüyüş eylemiş, devlet korumasında.

Dediğim gibi iki gündür her tv kanalında bu görüntüler var. Bakıyorum, bazen bir kanaldan diğerine geçiyorum, ama sanki tek bir haber veriliyormuş gibi geliyor. Kanal logosunu kapatsanız, sesi de kıssanız, yalnızca tek bir kanal izliyormuş gibi oluyor insan. Yani görüntülerin üzerine istediğin seslendirmeyi yap. Hiç fark yok.

Belli ki, gündemin bu yönlü çarptırılması her iki tarafın da işine geliyor. Nasıl olmaz, herkes kendi cemaatinin peşinde, herkes kendi koltuğunun derdinde.

E, böyle bir ortamda gerçek habercilik olacak değil. değil de ben gene yaratıcılık bekliyorum. Mesela, Gezi’de ağaçlarla röportaj yapılmıştı ya, ya da daha sonra tek kelime Türkçe bilmeyen ZDF güvenliğiyle, hatırlarsınız. Şimdi de, A haber’den yolla, Ankara-İstanbul otobanıyla, biz İstanbulluların deyişiyle Ankara asfaltıyla röportaj yapmasını bekliyorum, ona de bu yakışır. Belki yolda gene IŞİD’ giden TIR’larla karşılaşır da bu kez “devlet sırrı” korunmuş olur. Siz ne dersiniz?