Beşiktaş Belediyesi “Kimin Askeri” Olacağını Bilemedi!

Beşiktaş Belediyesi, içinde bulunduğumuz haftanın, LGBTİ+ Onur Haftası olmasından dolayı, dün  binasına gökkuşağı bayrağı asmıştı. Ardından da belediyenin resmi Twitter hesabından, binanın gökkuşağı bayrağı ile çekilmiş bir fotoğrafı, Britanyalı rock grubu Quenn’in LGBTİ  solistine göndermede bulunularak,  “”Freddie Mercury’nin askerleriyiz” ibaresiyle paylaşılmıştı.

Ancak bu paylaşım, akşam saatlerinde Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar tarafından kaldırıldı.

Hazinedar, sosyal medya üzerinden bir de açıklama yaparak, “Sosyal medyada çalışan bir arkadaşımızın işgüzarlığı için bizi seven ve takip eden tüm yurttaşlarımdan özür dilerim. Biz sadece Hz.Muhammed Mustafa (Sav) ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün değerlerinin peşinde Devletimizin ve Milletimizin askeri oluruz…” ifadelerini kullanarak, içinden geçtiğimiz süreçte, milliyetçilik, militarizm, kadına yönelik şiddet, homofobi ile çeşitli toplumsal kesimlere, devlet desteği ile saldırı ivmesi artan politik iklime, kendince “ayak uydurarak” durumu kurtarmaya çalıştı.

Dün, hatırlanacağı gibi Alperen Ocakları adlı ırkçı-muhafazakar çete, önümüzdeki pazar gerçekleştirilecek LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’ne yönelik, geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da, provokatif tehditler savurmuştu.

Onur Yürüyüşleri: “Kimsenin Askeri” Değil, Stonewall Direnişçilerinin Sesi Olmak İçin

Stonewall Direnişi, dünyanın çeşitli coğrafyalarında düzenlenen LGBTİ+ Onur Yürüyüşleri ve eylemlerine ilham kaynağı oldu.  Newyork’da eşcinsel bir mekan olan Stonewall Inn’e 1969 Haziranı’nda yapılan polis baskını, o güne kadar polis şiddetine maruz kalmış LGBTİ+ için direnişin başlangıcı oldu. Baskın sırasında polisin kimlik kontrolü yapmasına izin vermeyen 200’den fazla LGBTİ+ polise direndi. Mekanın dışında olup da polisin içeridekilere uyguladığı şiddeti gören çoğu heteroseksüellerden oluşan yüzlerce kişi onlara destek verdi. Haftalar süren direnişi, devlet şiddetine karşı kazanımla sonuçlandıran LGBTİ+’ler, bir yıl sonra, 28 Haziran 1970’de Los Angeles ve New York’ta her yıl düzenlenecek Onur Yürüyüşü eylemlerinin ilkini gerçekleştirdiler.