ANARŞİST EINSTEIN’IN HİKAYESİ

Dünyaca ünlü fizikçi Albert Einstein’ın anarşist yeğeni, Carl Einstein Nisan 1885’te Almanya’da dünyaya geldi. Berlin’de felsefe eğitimi gördü. Georg Simmel, Friedrich Nietszche ve Henri Bergson onun düşünce dünyasına ilk etki eden isimlerdi.

Heinrich Uli tarafından çizilen portresi

Yaşamı boyunca ürettiği sanat ürünleriyle kübizm, dışavurumculuk gibi akımların önde gelen isimlerinden biri olan Einstein, dışavurumcu akımın dergisi Aktion’da yazılar yazdı. Arkadaşları George Grosz ve Georges Bataille ile birlikte farklı dergi projelerinde yer aldı.

Carl Einstein tek romanı olan ve edebiyatta kübizmin ilk örneği olarak gösterilen Bebuquin’de alışılmış formların dışına çıkarak deneysel bir biçim ve anlam döngüsü kurguladı.

 

Sonrasında yayınladığı Negerplastik’te o güne kadar batılı bakış açısı tarafından ilksel insan topluluklarının üretimleri olarak sınıflandırılan ve sadece bilimsel araştırmalara dahil edilen Afrika heykellerini sanat eseri olarak ilk kez kabul eden kişi oldu. Batı dışındaki sanatların etnografyanın konusu edilmesini kolonyalizmin bir etkisi olarak görüyordu.

1928 yılında Fransa’ya gitti, Jean Renoir ile birlikte Toni filmini çekti. Sanatsal yaşamının yanında Carl Einstein’in devrimci mücadeleyle olan ilişkisi bir dayanışma ilişkisinin ötesindeydi. Anarşist ideallerini yaşamıyla bütünleştirdi. 1936 yılına gelindiğinde, İspanya’daki gelişmeler onun için kayıtsız kalınamayacak bir hale gelmişti. Sanatçı yoldaşı Helmut Rudiger ile birlikte yola çıktı, Durruti Birliği’nin Enternasyonal Tugayında Franco faşizmine karşı çarpıştılar.

Durruti’nin cenazesinde yaptığı konuşmada, özgür bir toplumu şu sözlerle tarif etti;

Ne kadar geliştiysek o kadar kolektifleştirdik. Toprak ait olduğu topluma verildi. Tarımda çalışan köylüler, sanayi işçileri, köleler kendilerini özgür insanlara dönüştürdüler. Tarımsal feodalizmden, özgürlükçü komünizme doğrudan bir geçiş…

Savaştan sonra Fransa’ya geri döndü. Nazi işgali sırasında çağdaşı Walter Benjamin gibi, Gestapo’nun eline düşmektense ölmeyi tercih etti. 5 Temmuz 1945’te yaşamını yitirdi.

Çeviri : Anarşist Gençlik

 

ANARŞİST EINSTEIN'IN HİKAYESİ Dünyaca ünlü fizikçi Albert Einstein'ın anarşist yeğeni, Carl Einstein Nisan 1885'te…

Posted by Anarşist Gençlik on Thursday, July 6, 2017