Cumartesi Anneleri 642. Kez Galatasaray Meydanı’nda

Yakınları devlet tarafından gözaltına alındıktan sonra katledilen Cumartesi Anneleri, 642. kez, hesap sormak için Galatasaray Meydanı’nda. Bu haftaki eylem, 20 Temmuz 1992’de gözaltında katledilen devrimci Hasan Gülünay için gerçekleştiriliyor.

 

Hasan Gülünay Nasıl Katledildi?

1992 yılı Mayıs ayı ortalarında Artvin Şavşat’a gitmek isteyen Ali Ekber Atmaca arandığı için arkadaşı Hasan Gülünay’ın kimliğini aldı. Ali Ekber, ihbar üzerine Şavşat dönüşü yolda polis tarafından yakalandı ve işkencede katledildi. Ali Ekber Atmaca’nın üzerinden çıkan kimlikteki isim basına “Hasan Güldal” olarak yansıtıldı. Bu nedenle Hasan Gülünay’ın ve ailesinin Ali Ekber Atmaca’nın yakalandığından haberi olmadı.

Bu sırada Hasan Gülünay da takip edilmeye başladı. Haziran ayı içinde dönmesini bekledikleri Ali Ekber Atmaca dönmeyince, Gülünay ailesi evini değiştirdi. İşkencede katledildikten sonra, yakınlarının haberi olmadan defnedilen Ali Ekber Atmaca’nın gerçek kimliği ile yaşamını yitirme nedeni, birlikte gözaltına alınıp tutuklananların ona ait bilgileri paylaşmasıyla  duyuldu. Ali Ekber Atmaca’nın ailesine katledilme haberini ise,aynı mahallede oturan Hasan ve Birsen Gülünay verdi. Hasan Gülünay katledilmeden önce bir kez gözaltına alınıp serbest bırakıldı. Temmuz ayı başında Ali Ekber Atmaca, Artvin’deki kimsesizler mezarlığından çıkarılıp Hasköy’de toprağa verildi, bir hafta sonra da yoldaşları tarafından anma töreni yapıldı.

Ali Ekber Atmaca’nın anmasına gitmeyen Hasan Gülünay ise, 20 Temmuz 1992’de Tarabya’daki evinden işe gitmek üzere çıktı ve bir daha geri gelmedi. Hasan Gülünay’ın kaybolduğu tarihlerde gözaltına alınıp bırakılan Erol Çam TEM’de,  “Benim adım Hasan Gülünay, beni öldürecekler, gözaltında kaybedecekler” diye bağıran bir ses duyduğunu ama kendisinin bağıran kişinin yüzünü bizzat görmediğini söyledi. Erol Çam, bir süre sonra evi basılarak tehdit edildi ve bir süre sonra da kendisinden haber alınamadı.