Çin Hindistan’a Roketle Saldırdı: 158 Hint Askeri Öldü

Çin, Hindistan’ın Sıkkım eyaletine düzenlediği roket saldırısı sonucu 158 Hint askerini öldürdü. Saldırıda çok sayıda  askerin de yaralandığı açıklandı.  Çin askerlerinin roketatar, makineli tüfek ve havan kullandığı belirtildi. Geçtiğimiz aylarda da Çin-Hindistan sınırında yer alan Hindistan’a bağlı Sıkkım eyaletinde, iki devletin askerleri gerilimin eşiğine gelmişti.

Sıkkım bölgesinde egemenlik hakkı iddiasındaki Çin devleti,  Sıkkım eyaleti sınırlarındaki  DongLang’da yürütülen yol çalışmasının Hindistan ordusuna bağlı askerler tarafından müdahale edildiğini iddia ediyor. Hindistan devleti  ise Çin’i Tibet’e gitmeye çalışan hacı adaylarına zorluk çıkardığı için suçluyor.

Diğer taraftan, Çin’den yapılan bir başka açıklamada ise, Hindistan ve Pakistan devletleri arasındaki  gerilim nedenlerinin başında gelen ve iki devleti zaman zaman savaşın eşiğine getiren Keşmir Sorununun çözümüne, “Pakistan’ın talebi doğrultusunda” katkı verilebileceği belirtildi. Çin, her iki devletle de Şangay İşbirliği Örgütü üzerinden “müttefik.”