Almanya- TC Krizi: Silahlanma Projeleri Dondurulacak mı?

Türkiye’de biri Alman vatandaşı altı insan hakları savunucusunun, Büyükada’da gözaltına alınıp tutuklanması sonrasında Almanya ile Türkiye arasındaki kriz tırmanmaya devam ediyor. Almanya’da yayın yapan Bild gazetesi, Alman hükümet kaynaklarına dayandırdığı haberinde, halen devam eden ve planlanan silahlanma projelerinin,  Almanya devletinin politika değişikliği sinyalinden etkileneceğini belirtti.

Büyükada’daki gözaltı ve tutuklanma olayı ile iyice açığa çıkan Almanya-TC  krizi, iki devlet arasında somut belirtilerini bir yıldır gösteriyor. Geçtiğimiz yıl Almanya’da Ermeni Soykırımı kararı sonrası, Alman milletvekillerinin İncirlik Üssü’nü ziyaret etmelerine izin verilmemişti. İncirlik Üssü krizi, son olarak 21 Haziran’da üsteki Alman askerlerinin Ürdün’e taşınmasıyla son bulmuştu.

İki devlet arasındaki diğer kriz maddelerini ise, 15 Temmuz sonrası Almanya’ya iltica eden subaylar, Almanya’daki Türkiyeli muhaliflerin MİT  tarafından takip edilmesi sonucu açığa çıkan “Casusluk Krizi” ve 16 Nisan Referandumu öncesi AKP  toplantılarının engellenmesi sonrası beliren “Nazi benzetmesi” krizleri olmuştu.