Filistin’de “Dedektör Gerilimi” Sürüyor

İşgalci İsrail devleti, 14 Temmuz Cuma gününden bu yana, Mescid-i Aksa girişlerine yerleştirdiği metal dedektörlerin kaldırılacağı yönündeki iddiaları yalanladı.  İsrail’de Bölgesel İşbirliği Bakanı ve Meclis Dışişleri ve Savunma Komitesi Başkanı olan Tzachi Hanegbi provokatif bir açıklama yaparak, Mescid-i Aksa’nın etrafına yerleştirilen metal detektörlerinin kaldırılmayacağını  “Katiller bize katilleri nasıl arayacağımızı söyleyemez. Eğer Filistinliler bundan rahatsızsa camiye girmesinler.” sözleriyle dile getirdi.

Filistin adına, gecikmeli bir açıklamada bulunan  Mahmud Abbas ise “Mescid-i Aksa’nın kapılarında elektronik metal arama dedektörlerinin kurulmasına izin vermeyeceğiz.” dedi.

Bu arada Filistin’de Bethlehem kentinde Filistinli eylemciler, İsrail kolluk güçlerinin yerleştirdiği arama dedektörlerini yaktılar.

Öte yandan, İsrail’in Ürdün’ün Amman kentinde bulunan elçiliğine, akşam saatlerinde bir saldırı düzenlendi. Saldırıda, elçilikte bulunan bir kişi öldü. Elçiliğe yapılan saldırının yaşanan son Mescid-i Aksa gerilimiyle bağlantısı ihtimali üzerinde duruluyor.