Bava-Beccaris Katliamı ve Bresci

5 Mayıs 1898 yılında İtalya’nın Milano kentinde bir araya gelen işçiler, genel greve çıkmıştı. Milano’ya ve başka kentlere hızla yayılan grevi bastırmak için Kral I. Umberto, General Fiorenzo Bava-Beccaris komutasında birlikleri görevlendirdi.Grev bölgelerinde olağanüstü hal ilan edildi. 9 Mayıs’ta grevcilerin geri adım atmaması üzerine saldırıya geçen askerler 400 işçiyi katletti, çıkan çatışmada binlerce kişi yaralandı. Katil General Bava-Beccaris, “üstün hizmetleri” karşılığında devlet nişanıyla ödüllendirildi.

Katliamdan iki sene sonra anarşist Gaetano Bresci, katledilen yoldaşlarının intikamını almak için göç ettiği ABD’den doğduğu topraklara döndü. 29 Temmuz günü halka açık bir gösteride, katliamın sorumlusu olarak gördüğü Kral I. Umberto’yu silahından çıkan 4 kurşunla yere serdi.

Çıkarıldığı mahkemede “Ben Umberto’yu öldürmedim. Ben kralı, bir ilkeyi öldürdüm” dedi. O yıllarda idam cezası kaldırılmıştı ancak devlet onu infaz etmekte kararlıydı. Anarşist yoldaşlarının tutulduğu Santo Stefano adasında tutsak edildi. Tutsaklığının birinci yılında intihar süsü verilerek katledildi.

Kaynak: Anarşist Gençlik