Venezuela’da Başarısız Darbe Girişimi

Venezuela’da  “41. Zırhlı Tugay” mensubu bir grup asker, Carabobo eyaletinin  Valencia kentindeki  Paramacay üssüne “David Operasyonu” koduyla bir saldırı düzenledi. Darbe girişimcisi askerler ayrıca, bir video yayınlayarak, “yaptıklarının darbe olmadığını,   anayasal düzeni yeniden kurmak için askeri ve sivil bir eylem” gerçekleştirdiklerini iddia etti. Askerler videoda, Venezuela halkını, tiran Maduro’yu tanımamaya çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.

Venezuela Savunma Bakanı Vladimir Padrino Lopez, konuyla ilgili açıklamada “Venezuela Bolivarcı Silahlı Kuvvetleri ile başa çıkamadılar, ne moralleri ne anayasal vicdanları buna müsaitti, şimdi terörist saldırılar deniyorlar. Bunu başaramayacaklar” dedi.

Venezuela bir kaç aydır hükümet karşıtı eylemlere sahne oluyor. Geçen hafta gerçekleşen “kurucu meclis” oylamasını Venezüela Birleşik Sosyalist Partisi kazanmış, ancak seçimleri boykot eden ABD destekli muhalifler seçimlerin demokratik olmadığını söyleyerek itiraz etmişti. Devlet Başkanı Nicolas Maduro ise, seçim günü yaptığı açıklamada, bunun savaşta yeni bir dönemin başlangıcı olduğunu söylemişti. Muhalefet ise Maduro’yu yeni anayasayı hazırlayacak kurucu meclisi “kararname ile” oluşturmakla eleştiriyor. Muhalifler, kurucu meclisin, mevcut parlamentoyu etkisizleştirme girişimi olduğunu savunuyor.

300 milyar varil ile dünyanın en büyük kanıtlanmış petrol rezervine sahip olmasına karşın, ağır bir ekonomik kriz yaşayan Venezuela’da Mart 2017’de hükümetin, parlamentonun yasama yetkisini elinden almaya çalışmasından bu yana yapılan eylemlere kolluk kuvvetlerinin ve paramiliter çetelerin saldırıları sonucu en az 100 kişi yaşamını yitirdi.

Ekonomisi büyük oranda petrol ihracına bağlı olan Venezuela’da var olan siyasi krizin, gittikçe ağırlaşan ekonomik krizi de derinleştirmesi bekleniyor.