Benetton’a Karşı Mücadele Eden Arjantinli Anarşist Kaybedildi mi?

Arjantin’de iki hafta önce kaybolan anarşist Santiago Maldonado için binlerce kişi sokağa çıktı.  Maldonado’nun son olarak Şili tarafından iadesi istenen Mapuçe lideri Facundo Jones Huala’nın serbest bırakılması için  1 Ağustos’ta gerçekleştirilen eylemde görüldüğü belirtiliyor.  Cushamen şehrinde gerçekleşen eylem sonrasında jandarmanın eylemcilere plastik mermilerle saldırdığı, evleri ve iş yerlerini basarak, insanları darp ettiği öğrenildi.

Cushamen, Mapuçe yerlilerinin tarih boyunca yaşadıkları bölgede bulunuyor ama buradaki toprakların önemli bir bölümü İtalyan giyim şirketi Benetton’a ait Compania de Tierras Sud Argentino isimli şirketinin mülkiyetinde. Şirket burada yaşayan yerlileri yerlerinden etmek istiyor. Orta ve Güney Şili’de ve Güney Arjantin’de yaşayan Mapuçeler bu topraklardaki hakları için uzun süredir mücadele ediyorlar. Santiago Maldonado’nun da bu mücadele içinde yer aldığı için gözaltına alınarak kaybedilmek istendiği sanılıyor.

1976’da general Jorge Rafael Videla tarafından gerçekleştirilen askeri darbe sonrası Arjantin’de 30 binden fazla devrimci ve muhalif kaybedilerek katledilmişti. Gözaltına alarak kaybetmenin devlet geleneği olduğu Arjantin’de, kaybedilenler için eylemlerin yapıldığı ünlü Plaza del Mayo Meydanı’nda , Maldonado’nun bulunması için bir miting düzenlendi. Binlerce kişinin katıldığı mitingde eylemciler Maldonado’nun jandarma tarafından gözaltına alındığını ve kaybolmasından devletin sorumlu olduğunu belirtti. Eyleme katılan Plaza de Mayo Anneleri Derneği üyesi Taty Almeida, “40 yıl önce askeri diktatörlük zamanında da şu çığlığı attık: Onları hayattayken kaçırdınız, yine sağ salim geri alacağız” derken, Sofia Palermo da “Kaçırılanlar içimizden herhangi birileri olabilirdi. İdeallerimiz var ve fikirlerimiz için mücadele ediyoruz.” ifadelerini kullandı.