Celal Talabani’nin Cenaze Töreni Cuma Günü Gerçekleştirilecek

Uzun zamandır Almanya’nın Berlin kentinde tedavi gören ve dün 84 yaşında yaşamını yitiren Başur Kürdistan’lı siyasetçi Celal Talabani için Cuma günü cenaze töreni gerçekleştirilecek.  Talabani için önce Bağdat, ardından da Süleymaniye’de tören yapılacak. Cenaze töreni ile ilgili bilgi veren, Talabani’nin daha önce liderliğini yaptığı KYB (Kürdistan Yurtseverler Birliği) Sözcüsü Sadi Ahmed Pire, cenazenin Almanya’dan önce Bağdat’a getirileceğini açıkladı. Bağdat’taki resmi törenin ardından Süleymaniye’ye getirilecek naaş, burada defnedilecek.

Celal Talabani Kimdir?

12 Kasım 1933’te Başur Kürdistan’ın Kelkan bölgesinde doğan Celal Talabani, siyasi yaşamına KDP’de başladı. 1961 yılında Irak’ta Abdülkerim Kasım hükümetine karşı Kürt ayaklanmasına katılan Talabani, 1963 yılında Irak  devletiyle yürütülen müzakerelerde Kürt delegasyonunun başında bulundu.

KDP içinde, Molla Mustafa Barzani ile yaşadığı görüş ayrılığı sonrasında 1975 yılında Kürdistan Yurtseverler Birliği’ni kurdu. Bu ayrışma Başur Kürdistan’da son 40 yıla Talabani (KYB) – Barzani (KDP) ekseninde damga vurdu ve bu iki  eksen arasındaki siyasi rekabet sürdü. Bu mücadelede bölgesel güçlerden TC Barzani, İran ise Talabani’ye yakın durdu.

1991’deki 1. Körfez Savaşı sonrası bu rekabet yerini müttefikliğe bıraktı, ortak hükümet kuran KDP-KYB, aynı yıl Başur’da TC  desteğinde PKK ile savaştı. Ancak bu ortaklık uzun sürmedi ve 1994’te KDP-KYB  arasında “Birakujî- Kardeş kavgası” olarak adlandırılan çatışmalar yaşandı. ABD  ve İngiltere gibi devletlerin ara buluculuğu sonucu 1998’de ateşkes sağlandı.

2003 Yılındaki 2. Körfez Savaşı sonrası yaşanan ABD işgali Celal Talabani’nin   siyasi kariyerinde yeni bir dönemi başlattı. Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin’in devrilmesi sonrası Celal Talabani, Irak Geçici Hükümet Konseyi üyeliğine seçildi. 2006’da Irak’ın Arap olmayan ilk Cumhurbaşkanı seçilen Celal Talabani, 2014’e dek bu görevde kaldı.