Vicdani Retçiye “Bakaya Kalmak Suçu”ndan 6 Ay Hapis Cezası!

Vicdani retçi İnan Mayıs Aru, Tavşanlı 2. Asliye Ceza Mahkemesince bakaya kalmak suçlamasıyla 6 aylık cezaya çarptırıldı. Ceza daha sonra 5 aya indirilerek toplamda 3000 TL adli para cezasına çevrildi. Mahkeme, gerekçesini daha sonra açıklayacak.

Duruşmaya İnan Mayıs ve Vicdani Ret Derneği Eşbaşkanı Av. Gökhan Soysal ile birlikte Aru’nun anne ve babası da katıldı.

İnan Mayıs Aru savunmasında, vicdani retçi olduğunu ve asker kaçağı olmadığını belirterek hiçbir koşulda askerlik yapmayacağını söyledi. Dava açıldığında yurt dışında olduğunu, isteseydi dönmeyebileceğini belirtip buna rağmen tutumunu sürdürüp askerlikle ilgili hiçbir işlem yaptırmayacağını ifade etti.

İnan Mayıs Aru’nun avukatı ve Vicdani Ret Derneği Eşbaşkanı Av. Gökhan Soysal da savunmasını yaparak mahkemeye ilgili AİHM,  AYM, Yargıtay kararlarını sunarak vicdani reddin uluslararası insan hakları sözleşmelerince tanınmış bir hak olduğunu ve TC Devleti’nin bu kararları dikkate alarak karar vermesi gerektiğini vurguladı ve beraat verilmesi gerektiğini söyledi.

Aru ve avukatı, bu kararın süresi içinde istinaf mahkemesi önüne götürüleceğini belirterek vicdani retçilerin vicdan özgürlüğü çerçevesi içinde hareket ettikleri için bu gerekçelerle mahkum edilemeyeceklerini belirtti.

Kaynak: VR-Der