Klaus Schmidt’in Anı Evinde Göbeklitepe Etkinlikleri Gerçekleştirilecek

19 yıl boyunca Göbeklitepe’deki kazıların sorumlusu Profesör Klaus Schmidt’in konakladığı ev, “Belleği geleceğe taşımaya katkı sağlamak” amacıyla eşi Çiğdem Köksal Schmidt tarafından anı evine dönüştürüldü.

Dünyanın ilk tapınağı olarak bilinen, 12 bin yıllık tarihe sahip  Göbeklitepe’deki kazılara 1995 yılından 2014 yılına kadar başkanlık eden Alman arkeolog Prof. Klaus Schmidt’in 20 yıl boyunca kazı ekibi ile kaldığı ev, Schmidt’in yaşamını yitirmesinden sonra kendisi gibi arkeolog olan ve kazılarda uzun yıllar yer alan eşi Çiğdem Köksal Schmidt tarafından anı evi olarak dizayn edildi. Köksal Schmidt, eşi Klaus Schmidt’in yaşamanı yitirmesinden 3 yıl sonra Urfa’ya dönerek, uzun yılar birlikte yaşadıkları Eyyubiye ilçesi Cami Kebir mahallesinde bulunan evin duvarlarını Göbeklitepe figürleri ile donatarak, kapılarını ziyaretçilerine açmıştı.

Göbeklitepe’ye dair sergi hazırlığının olduğu ve sunumların yapıldığı ev hakkındaki planlarını anlatan Çiğdem Köksal Schmidt, Göbeklipe ile ilgili fotoğraflardan oluşan bir sergi ile ev hakkındaki projelerini başlatacağını dile getirdi ve ayrıca “İleride belki arkeoloji günleri, seminerler, workshoplar (atölye) hazırlayabiliriz. Meslektaşlarımla birlikte böyle planlarımız var. En önemlisi çocuklara yönelik bir şeyler planlıyorum. Çocukların Göbeklitepe figürlerini çizebileceği, oradaki hayvanlardan bahsedebileceği bir workshop oluşturmayı düşünüyorum. Göbeklitepe’nin 20 yılda dünyanın birçok yerinde insanların belleğine ulaşması, algımıza yerleşmesi çok hızlı bir gelişme oldu. Bu sadece Göbeklitepe kazı alanında değil, bu belleğin geleceğe taşınması, burada da müzede de devam ettirmemiz gereken bir algı. Umarım ben de bir ucundan tutmuş bu belleği geleceğe taşımaya katkı sağlamış olurum.”  diye belirtti.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı