Lübnan Başbakanı İstifa Etti

Lübnan Başbakanı Saad el Hariri, “hayatının tehlikede olduğunu” iddia ederek İran ve Hizbullah’ı suçlayarak istifa etti. El Hariri televizyonda yaptığı konuşmasında,  14 Şubat 2005’te bombalı saldırıda öldürülen babası Refik el Hariri’ye göndermede bulunarak, Lübnan’ın, babasının öldürüldüğü döneme benzer bir siyasi atmosfer içinde olduğunu söyledi. El Hariri konuşmasında ayrıca, İran’ın Hizbullah aracılığıyla Lübnan’daki etkisini sürdürmeye çalıştığını ileri sürdü.

Saad el Hariri’nin Suudi Arabistan ziyareti sonrası istifa etmesi dikkat çekerken, bu hamlenin, Cumhurbaşkanlığı seçimini Hizbullah’ın desteklediği Hristiyan aday Mişel Avn’ın kazanması sonrası Lübnan’da etkisinin azalma ihtimaline karşı, Suudi Arabistan- İsrail ittifakınca desteklenmiş olduğu sanılıyor.

Hariri’nin sahibi olduğu Future isimli Arapça kanalda konuşan Suudi Arabistan’ın Körfez İlişkileri Bakanı Tamer El Sabhan, Başbakan Hariri’ye karşı bir suikast planı olduğunu iddia etti.

Lübnan’da 2005’teki Refik Hariri suikastı sonrası,  uluslararası baskılar karşısında kalan Suriye yönetimi 1976’dan bu yana bu ülkede bulunan askerlerini geri çekme kararı almıştı. Sonrasında 2006 yılının 12 Temmuz-14 Ağustos tarihleri arasında Hizbullah güçleri ile İsrail ordusu arasında İsrail’in geri çekilmesi ile sonuçlanan Güney Lübnan Savaşı yaşanmıştı.