Siyahi Örgütünden ABD Marşını Değiştirin Önerisi

Amerikan NAACP (Siyahi İnsanların Gelişmesi İçin Ulusal Birlik) örgütü ABD marşının taşıdığı ırkçı anlamlar gerekçesiyle değiştirilmesini önerdi.

Örgütün Kaliforniya bürosunun açıklamasına göre 1814’de yazılıp, 1931 yılında ABD Kongresi tarafından ulusal marş olarak kabul edilen Yıldız Bezeli Sancak şiirinde bulunan ”Hiçbir mülteci, hizmetçi ve köleyi kaçışın teröründen, mezarın kasvetinden kurtaramaz…”  beyitleri ırkçı anlamlar içerdiği için ABD için yeni bir marş bestelenmesi gerektiğini önerdi ve bununla ilgili eylem yapacağını açıkladı.

Bahsi geçen beyitler şiirin marş olarak bestelenen dizelerinde bulunmuyor ve söylenmiyor. Ancak bir bütün olarak bakıldığında metnin tamamı marş olarak kabul edilmiş ve ABD’de yaşayan pek çok insan bundan habersiz.

Yazar Isaac Asimov , bu beyitleri, yazdığı kısa bir hikayede Amerikan milliyetçisi ajanların kendi arasında kullandığı bir şifre olarak yer vermiş. Buna göre 2. Dünya Savaşı’nda bir ajan, şüphe duyduğu bir askere ”kaçış korkusu” dediğinde, ”mezar kasveti” cevabını verirse onun da Amerikan ajanı olduğunu anlıyor.