İsrail’den Ilımlı Araplara İran Karşıtı Çağrı

İran ve Hizbullah’ı birincil tehdit algılayan İsrail, “ılımlı” olarak nitelediği bazı Arap devletleriyle yakınlaşma çabasına girdi. Geçtiğimiz günlerde  İsrail Genelkurmay Başkanı  Gadi Eisenkot’un ‘İran’a karşı koymak için ılımlı Arap ülkeleriyle istihbarat paylaşımına hazır oldukları’ açıklamasının ardından,  İsrail Savunma Bakanı Avigdor Liberman da Arap dünyasına yönelik başka bir teklifte bulundu. Liberman ‘ılımlı Arap liderleri’ İran’a karşı ittifak oluşturmak amacıyla Kudüs’e davet etti.

Liberman’ın açıklamasının, İsrail’e ilk resmi ziyaret gerçekleştiren Arap lider olma özelliği taşıyan Mısır eski Cumhurbaşkanı Enver Sedat’ın söz konusu İsrail ziyaretinin yıldönümünün arifesinde gelmesi dikkat çekti.

Enver Sedat, 1977’de işgal altındaki toprakları ziyaret eden ilk Arap lideri olmuş, dönemin İsrail Başbakanı Menachem Begin ile görüşmüş ve Knesset‘te (İsrail parlamentosu) konuşma yapmıştı. Bu ziyaret sonrası, ABD  gözetiminde Mısır ve İsrail devletleri arasında, ilk kez bir Arap devletinin İsrail’i tanıdığı ve işgal topraklarının meşruluğunu kabul ettiği Camp David Anlaşması imzalanmıştı.