Mısır: Katliamda Yaşamını Yitirenlerin Sayısı Artıyor

Mısır, Sina Yarımadası’nda Cuma günü bir camiye gerçekleştirilen bombalı saldırıda ilk belirlenimlere göre 50 kişi yaşamını yitirmişti. Ancak yaralıların durumu göz önüne alındığında bu sayının artacağı bekleniyordu

Gelen yeni bilgilere göre, IŞİD çetesi mensubu olduğu düşünülen saldırganlar en büyük katliamı, Al-Rawda Camisi’ndeki patlamadan sonra kaçanları ve ambulansla hastaneye götürülenleri silahla tarayarak gerçekleştirmişler. Saldırıyı en az 5 kişinin gerçekleştirdiği düşünülüyor.

Gerçekleştirilen saldırıların neticesinde yaşamını yitirenlerin sayısı 305 , yaralıların sayısı ise 130 olarak açıklandı. Saldırının bugüne dek Mısır’da gerçekleşmiş en kanlı katliam olduğu söyleniyor.

Saldırıyı henüz üstlenen yok. Ancak katliamla ilgili gözler, ülkede defalarca katliam gerçekleştirmiş olan “olağan şüpheli” cihatçı terör çetesi IŞİD’ e yöneltilmiş durumda.Saldırının gerçekleştirildiği cami, çetenin özellikle hedef aldığı Sufi Cemaati’ne bağlı.

Son dönemde Irak ve Suriye’de hakim olduğu toprakları kaybeden IŞİD, Mısır’ın, çöllük olan Sina Yarımadası’ nda sınırlı da olsa kontrol alanları bulunduruyor.

Çok sayıda cihatçı çetenin varlığının aşikar olduğu Sina’da  Ensar Beyt-el Makdis adlı cihatçı çete 2014’te IŞİD’e biat edip, adını Sina Vilayeti olarak değiştirmişti. Çete, bugüne dek Sina’da düzenlenen bir dizi katliamı üstlenmişti. Çetenin lideri Ebu Dua El-Ensari, Ağustos 2016’da düzenlenen operasyon sonucu onlarca çete üyesi ile birlikte öldürülmüş, ancak çetenin eylemleri devam etmişti.

Bölgede en etkin ikinci aşiret olan Sawarka Aşireti saldırılara karşı kendi önlemlerini alacağını açıkladı.