Eğitim Sen Samsun Şubesi Yeni Eğitim Sistemine Karşı Eylem Gerçekleştirdi

Eğitim-Sen Samsun Şubesi’nin çağrısıyla Uğur Mumcu Parkı’nda “Yeni sınav sistemi”yle ilgili basın açıklaması yapıldı. Sorunları sıralayan Şube Başkanı İsmail Yavuz, “MEB’in açıkladığı yeni ortaöğretime geçiş sistemi sadece özel okulları ve emlakçıları sevindirmiştir” dedi.

Eğitim-Sen Samsun Şube Başkanı İsmail Yavuz, Bakan Yılmaz’ın TEOG’un kaldırılmasına gerekçe olarak gösterdiği “sınav kalktı” söyleminin büyük bir kandırmaca olduğunu belirtti.

Adrese dayalı kayıt sisteminin sorunları çözmek bir yana daha da arttıracağını dile getiren Yavuz sorunları şöyle aktardı:

“Seçme hakkı kısıtlanmakta, öğrenci oturduğu mahalle ve eğitim bölgesine hapsedilmektedir. Semtlerin ekonomik ve sosyal farklılıkları ve eşitsizlikleri okullara da yansımaktadır. Öğrencileri kendi bölgelerinde/mahallelerinde bulunan okullara gitmeye zorlamak sınıfsal eşitliksizliklerin devamını ve öğrencilerin ait olduğu toplumsal sınıfa göre eğitim almaya zorlamak demektir. Pek çok bölgede seçilecek okulun bulunmaması öğrencilerin istemese bile bazı okullara gitmelerini zorlamak adına gelmektedir. Böylece temel eğitimden ortaöğretime geçişte öğrencilerin en az yüzde 25’inin İmam Hatip Liselerine yerleşmesi garanti altına alınacaktır. Bu durum öğrenci tercih hakkını ortadan kaldırmaktadır.”