Heyet Tahrir -eş Şam’dan El Kaide Tutuklamaları

Suriye’de İdlib’te yoğunluklu olarak varlık gösteren El Kaide kökenli cihatçı çete, “El Kaide bağlantılı” olduğu iddiasıyla 4 üst düzey ismi tutukladı. Tutuklanan kişilerin arasında, El Kaide’nin bölgedeki sorumlularından  Sami Ureydi ve Culeybib Ürdüni’nin de olduğu öğrenildi.

Nusra Cephesi’nden Heyet Tahrir -eş Şam’a El Kaide’nin “dönüşüm yolculuğu”

Suriye Savaşı’nda  El Kaide’nin Suriye seksiyonu olarak varlık gösteren ve Nisan 2013’te El Kaide çetesi lideri Eymen -ez Zevahiri’ye biat ettğini bildiren Nusra Cephesi, 2016 Temmuz sonunda El Kaide ile bağlarını “kopardığını” adını ise Şam’ın Fethi Cephesi olarak değiştirdiğini duyurmuştu. Bu karar, o dönem El Kaide tarafından da “anlayışla” karşılanmıştı. Nusra Cephesi’nin bu hamlesi, devletler tarafından terör örgütleri listesinde bulunan El Kaide ile var olan bağları nedeniyle İdlib başta olmak üzere olası operasyonlarda hedef olmama kaygısı şeklinde yorumlanmıştı.

El Kaide bağlantılı cihatçı terör çetesi son olarak bu yılın başlarında bir başka benzer hamlede bulunarak, ismini tekrar değiştirmişti. Heyet Tahrir -eş Şam adını alan çete, bu adla bazı cihatçı grupları bünyesine alan bir çatı örgüt kurulduğunu duyurmuştu.