Mike Flynn İtirafçı Oldu

ABD’de eski Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn, Rusya’nın ABD Büyükelçisi  Sergey Kislyak ile olan ilişkisi hakkında FBI’a yalan söylediğini itiraf etti. ABD ordusunda görev yapmış eski bir general de olan Flynn’in, geçtiğimiz yıl Trump’ın seçim kampanyası sırasında Rusya’nın Washington Büyükelçisi Sergey Kislyak ile yaptığı görüşmelerin içeriği hakkında Başkan Yardımcısı Mike Pence’i ve diğer bazı yetkilileri yanlış bilgilendirdiği ortaya çıkmıştı.

Mike Flynn Türkiye’yle ilişkileri konusunda yalan söylediğini de kabul ederken, ABD medyasında çıkan haberlerde, Flynn’in mahkemede Ruslarla temas kurmasını Donald Trump’ın istediğini söyleyeceği şeklinde yorumlar yer alıyor.

Rusya’nın, geçtiğimiz yıl yapılan ABD seçimlerine müdahale ettiğini ilişkin iddialar sonrası, FBI Başkanı Robert Mueller soruşturma başlatmıştı.

Flynn ve Türkiye Bağlantıları

Mike Flynn’in sahibi olduğu danışmanlık-lobi şirketi Flynn Intel Group ile TC devletine yakın Türkiye-ABD İş Konseyi Başkanı Ekim Alptekin’in sahibi olduğu Hollanda merkezli danışmanlık şirketi Inovo BV arasında Ağustos 2016’da yapılan anlaşma Flynn ile Türkiye bağlantılarının “görünen” miladını oluşturuyor. Bu anlaşmaya göre, Flynn Intel Group’un Türkiye’nin ABD’li yatırımcılar gözündeki imajını düzeltmek için çalışmalar yapması öngörülmekteydi.Ayrıca Fethullah Gülen’in ABD’deki faaliyet alanının kısıtlanması ve Türkiye’ye iadesinin de anlaşma maddeleri arasında yer aldığı iddia ediliyordu. Bu çerçevede  Flynn Intel Group’in anlaştığı bir lobi şirketi, “Gulenopoly” adını taşıyan ve Monopoly’ye benzeyen bir oyun hazırladı. Oyun kartının üzerinde, “Gülen Hareketi, siyasi ve ekonomik nüfuz yaratma oyununda uzmanlaştı ancak bu karanlık kurumun ortaya çıkarılmasıyla birlikte oyunun da sonu geliyor” ibareleri yer alıyordu.

Flynn’in lobi şirketinin ayrıca Gülen Cemaati’nin aslında “ılımlı değil aşırı islamcı” olduğunu içeren bir belgesel çektiği, ancak bu belgeselin “yayınlanamadığı” da iddialar arasında. Flynn’in ayrıca The Hill adlı internet sitesinde 8 Kasım 2016’da Gülen Cemaati karşıtı bir yazı kaleme aldığı biliniyor. Flynn Intel Group’a, ABD Adalet Bakanlığı’na sunulan soruşturma  belgesine göre, Inovo BV şirketi tarafından üç kalemde toplam 530 bin dolar ödendiği belirtiliyor.

İddialar arasında Inovo BV  şirketinin sahibi Ekim Alptekin’in TC bakanları Mevlüt Çavuşoğlu ve Berat Albayrak ile Flynn arasında bir toplantı ayarladığı, bu toplantıya  CIA eski başkanı James Woolsey’in de katıldığı yer alıyor. Woolsey daha sonra, bu toplantıda Gülen’in ABD’den kaçırılarak Abdulah Öcalan’ın tutsak olduğu İmralı Adası’na getirilmesi ve Zarrab davasının düşürülmesinin konuşulduğunu; bunlar için de Flynn’e 15 milyar dolar teklif edildiğini söylemişti.

Öte yandan TC  devletinin, 15 Temmuz sonrası, bozulan imajını düzeltmek için  anlaştığı Mike Fylnn’in 15 Temmuz gecesi çekilen bir videosu yayınlanmıştı. Beyaz-muhafazakar grup ACT! for America’nın Cleveland’daki konferansında konuşan  Flynn, şu ifadeleri kullanıyor:

“…Muhtemelen çoğunuzun haberi yok ama şu anda Türkiye’de bir darbe oluyor. Tam da şu anda darbe oluyor. Ben de Türk ordusuna mensup, bizimle birlikte eğitim almış bir arkadaşımla irtibat halindeydim. Türk ordusu başarılı olacak mı olmayacak mı bilmiyorum, ama takip edenler bilir ki Türk ordusu uzun yıllardır yok ediliyor. Gerçek anlamda laik, yani normal bir ulus devlet olan, ancak daha sonra İslamcılığa kaymaya başlayan bir ülke tarafından… Erdoğan yönetimindeki Türkiye bu, ki kendisi Başkan Obama ile çok yakın. Neler olacağını heyecanla bekliyorum, çünkü ordu başarılı olduğu takdirde bu alkışlamaya değer bir şey.”