Filistin: Trump’ın Kudüs Provokasyonuna Karşı Eylemler Devam Ediyor (Güncelleniyor)

Geçtiğimiz günlerde ABD Başkanı Donald Trump İsrail’in Başkenti’nin Kudüs olduğunu söyleyerek bir provokasyona imza atmıştı.

Filistin direniş örgütleri intifada çağrısı yapmış ve ”Öfke Günleri” eylemleri başlamıştı. Eylemlerin ilk gününden beri yaklaşık 1,000 Filistinli yaralandı ve İsrail’in hava saldırılarında 2 kişi yaşamını yitirdi.

Eylemler bugün de devam ediyor.

14:45- Polis, Filistin- İsrail sınırına 500 metre uzaklıkta olan bir yerleşim yerinde toplanan eylemcilere biber gazıyla saldırmaya başladı. Şimdiye kadar 12 Filistinlinin yaralandığı bilgisi var.

 

 

15:10- Filistin’in başkenti Ramallah’da çatışmalar başladı. İsrail, bölgeye zırhlı araçlarla saldırmaya başladı. Saldırıda gaz ve ses bombaları kullanılıyor. Ramallah’ın sınıra uzak merkez bölgelerinde ise büyük bir kalabalık var ve sınırdaki eyleme katılmak için yürüyorlar.

15:20- Batı Şeria bölgesinde yüzlerce Filistinli, İsrail ordusu ve polisiyle çatışıyor. Özellikle İsrail kontrolündeki Ramallah, Beytülahim ve Tulkarim şehir girişlerinde toplanma var. Polis eylemcilere yoğun gaz ve ses bombası saldırısı yapıyor.

 16:10-  Batı Şeria’da eylemciler
taş ve molotof kokteyleriyle İsrail ordusuna karşı direniş gösteriyor. Araba lastikleri yakıldı ve barikatlar kuruldu. 20 farklı bölgede çatışmalar sürüyor.Askerler gözaltına aldıklarının gözlerini bağlayarak götürüyor.
18:00- İsrail’i tanımayan Neturei Karta (Kudüs’ün Koruyucuları) Ortodoks Yahudi Cemiyeti Trump’ın Kudüs kararına karşı Filistin halkıyla dayanışma göstermek için New York’da eylem gerçekleştiriyor.