Başur Eylemlerinde 2. Gün: En Az 6 Kişi Yaşamını Yitirdi

Başur Kürdistan’da Pazartesi günü IKBY’nin(Irak Kürt Bölgesel Yönetimi) kemer sıkma politikalarına karşı bir isyan başlamıştı.

Bugün 2. gününe giren eylemler, bölge genelindeki diğer şehirlere de yayıldı. 3 binden fazla kişinin katıldığı eylemler, özellikle Germiyan, Hewlêr ve Halepçe’de etkisini gösterdi. Eylemcilere yapılan saldırılarda en az 80 kişi yaralandı. Gelen son bilgilere göre ise Raniye’de 6 kişi yaşamını yitirdi.

Devlet, eylemleri yayınlayan muhalif NRT kanalının binasına baskın düzenleyerek çalışanları gözaltına aldı ve yayını kesti. Irak hükümeti, aynı zamanda T.C ve İran devletlerini de ‘‘Kürt azınlıklara sahip olmalarından” dolayı, dikkatli olmaları konusunda ”uyardı”.

Yeni Nesil Hareketi (Neway Nwe) lideri Shaswar Abdulwahid, uçağı Süleymaniye Havalimanı’ na indiğinde gözaltına alındı. Aynı zamanda  Kürdistan Bölgesi parlamenteri Rabûn Mehrûf’un da, Süleymaniye’de gözaltına alındığı söyleniyor.

Kifti, Takya ve Çemçemal’de saat 19:00’dan itibaren çarşambaya kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Darbandikhan ve Süleymaniye arasındaki yollar, büyük eylemlerin önüne geçmek amacıyla kapatıldı.