Bakur’un Yönetmenlerine “Terör”den Dava

Batman 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından, Çayan Demirel ve Ertuğrul Mavioğlu’nun yönettiği ve 2 yıl önce gösterime giren ‘Bakur/Kuzey’ belgeseline ‘terör propagandası’ suçlamasıyla dava açıldı.

İddianamede, 2015 yılında İstanbul Film Festivali’nde ‘eser işletme belgesi’ gerekçesiyle gösterimi engellenen ancak daha sonra birçok ilde gösterimi yapılan Bakur/Kuzey belgeseli için “örgütün, cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösterecek veya övecek veya bu yöntemlere başvurmayı teşkil edecek nitelikte…” denildi.

Ertuğrul Mavioğlu, kendilerine yöneltilen ‘terör propagandası’ suçlaması ile ilgili ise şunları söyledi: “Çayan da ben de bu filmi yaparken, tamamen sürecin belgelenmesi yönünde çaba sarf ettik. Aklımızda öyle terör saiki yoktu, bu film bir propaganda filmi olarak değerlendirilecekse bir barış propagandası olabilir. Ama bizim barış dediğimiz her yerde devlet terör algısı içerisinde olduğu için davayı da bu zemin üzerinde açmışlar. Ben bu davayı gayrı meşru, hukuksuz olarak görüyorum.”

İlk duruşması 18 Ocak’ta Batman’da görülecek olan dava öncesi yönetmen Çayan Demirel 28 Aralık’ta İstanbul Çağlayan Adliyesi’nde ifade verecek. İfade öncesi sinemacılar adliye önünde ortak bir basın açıklaması ile filme açılan davaya tepki gösterecek.