OHAL Sürüyor: İki Yeni KHK Çıkarıldı

15 Temmuz şaibesi sonrası ilan edilen OHAL ile birlikte aperiyodik aralıklarla çıkarılan ve toplum üzerindeki devlet baskısını daha da ağırlaştıran KHK’lere yenileri eklendi. Çıkarılan 695 ve 696 sayılı iki yeni KHK ile tutsaklara “tek tip elbise” dayatması getirilirken, kamudan da 2 bin 766 kişi ihraç edildi.

Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 695 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile ayrıca, 7’si dernek, 7’si vakıf olmak üzere 17 kurum kapatıldı.

Tek Tip Elbise Dayatması Yürürlüğe Girdi

Bugün yayınlanan OHAL KHK’lerinden 696 sayılı olanıyla tutsaklara, ‘tek tip elbise’ dayatması getirildi. Buna göre “Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar” nedeniyle hapishanelerde bulunan tutsaklar, duruşmalara badem kurusu ve gri renginde tulum giydirilerek getirilecek. Bu uygulamanın ilk elde 15 temmuz şaibesi nedeniyle “Cemaat” soruşturmalarında yargılananlar üzerinde hayata geçirilmesi bekleniyor.

“Devlete Yardım Edene” Askerlik Muafiyeti

696 sayılı KHK’de bir başka çarpıcı madde “devlete yardım edene” askerlik muafiyetini düzenleme olarak göze çarptı. Buna göre “terör eylemi” adı altında vasıflandırılan herhangi bir eylemin “ortaya çıkarılması, etkilerinin azaltılması veya bertaraf edilmesinin sağlanması” şeklinde “devlete yardım edenler” askerlikten muaf tutulacak, askerliğini yapıyorsa terhis edilecek.

Güvenlik Devleti Kurumları Tek Merkeze: Savunma Sanayii Müşteşarlığı Cumhurbaşkanına Bağlandı

OHAL ile birlikte devletin artan “güvenlikçi” kimliği, geçtiğimiz günlerde açıklanan ve “savunma” adı altındaki savaş giderlerinin en büyük kalemde yer aldığı 2018 bütçesinde belirginleşmişti. Güvenlik devletinin en önemli siyasi ve ekonomik kurumlarından olan Savunma Sanayii Müşteşarlığı çıkarılan KHK’ler ile cumhurbaşkanına bağlandı. Buna göre, müsteşarlık personeli cumhurbaşkanı onayı ile atanacak, cumhurbaşkanı bu yetkisini müsteşara devredebilecek.

Savunma Sanayii İcra Komitesi, cumhurbaşkanının başkanlığında toplanacak. Cumhurbaşkanının daveti üzerine toplanacak komite üyeleri cumhurbaşkanı, başbakan, genelkurmay başkanı, içişleri ve milli savunma bakanları olacak.