Kalp Krizi Geçiren Tutsak Yazar İhmal Sonucu Yaşamını Yitirdi

Müebbet hapis cezasıyla, şu anda var olmayan Devrimci Halk Partisi (DHP) davasından 21 yıldır tutsak olan yazar Murat Saat, geçirdiği kalp krizi sonrası yaşamını yitirdi. Bandırma Kapalı Hapishanesi’nde 13 Aralık’ta kalp krizi geçirdiği öğrenilen Murat Saat’in koğuş arkadaşlarının, acilen hastaneye kaldırılması için idareye başvurduğu, ancak hapishane idaresinin koğuşa bir saat gecikmeli geldiği alınan bilgiler arasında. Murat Saat’in koğuş arkadaşı Ertan Tan, Saat’in kalp krizi geçirmesinin ardından yazdığı mektupta, kalp krizinin ardından arkadaşına uzun süre müdahale edilmediğini ve ambulans çağrılmadığını, ring aracında kalbinin durduğunu ve hastanede müdahale sonucu hayata döndüğünü belirtti. Müdahale sonrası anjiyo olan Murat Saat’in, gerek geçirdiği krizin şiddeti, gerekse de hastaneye sevki sırasındaki olumsuz koşullar nedeniyle yaşamını yitirdiği öğrenildi.

Murat Saat’in  “Yoksa Sen Benim En İyi Arkadaşım mısın?” adlı kitabı, Uluslararası Ankara Öykü Günleri Derneği’nce 2014 yılında ödül almıştı.

Yazar Murat Saat, 2015 yılında yazdığı mektupta kendisini ve verdiği siyasi mücadeleyi şöyle anlatmıştı:

“…12 Eylül’ün yarattığı ve bugün de çok daha yoğunlaşmış olarak var olan siyasal sistem dillere, kimliklere, inanç gruplarına ve toplumun tümüne ağır bedeller ödetti. Üniversite yıllarım, yani 90’ların başları yoğun çatışmalı yıllardı. Özgürlüklerin ve toplumun savunulması gerektiğine inandım. Aktif siyasal mücadele verdim. Hapishaneyle tanıştım. 2000’ler sonrası, 19 Aralık’la hayatımıza sokulan F Tipi sistemle yoğun baskı ve tecrit hapishanelere hâkim oldu.”

Kaynak: Mezopotamya Ajansı