İran’da Rejim Karşıtı Eylemler Düzenleniyor

Perşembe günü İran’ın Reşt ve Meşhed kentlerinde yüksek fiyatlar ve işsizlik gerekçesiyle başlayan eylemler, iktidarın tüm politikalarının eleştirildiği eylemlere dönüştü.

Meşhed dışında Tahran, Kum, İsfahan, Kirmanşah, Hamadan kentlerine de yayılan eylemlerde, “Ruhani’ye ölüm”, “diktatöre ölüm” sloganlarınına atıldığı, polisin bazı eylemlere müdahale ederek göstericileri dağıttığı ve 52 kişinin gözaltına alındığı belirtiliyor.

Eylemlerle ilgili İranlı yetkililer tarafından yapılan değerlendirmelerde eylemlerin ABD gibi bazı güçler tarafından kışkırtıldığı ifadelerine yer veriliyor. İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in Meşhed’deki temsilcisi olan Ayetullah Ahmed Alamolhoda bir açıklama yaparak birkaç kişinin yüksek fiyatlarla ilgili eylemleri bahane edip İran’ın bölgesel çatışmalara katılmasına karşı sloganlar attığını savundu.

ABD Dışişleri Bakanlığı da gece saatlerinde İran’daki eylemlerle ilgili bir destek açıklaması yayınladı. “İran’daki barışçıl gösterileri yakından takip ediyoruz” denilen ve diğer ülkeleri de destek vermeye çağıran açıklamada şu ifadeler kullanıldı: İran’ın liderleri, zengin tarihi, kültürü olan varlıklı bir ülkeyi, şiddet, kan ve kaos ihraç eden ekonomisi bitmiş dolandırıcı bir ülkeye çevirdi. Başkan Trump’ın da söylediği gibi, İran liderlerinin kurbanları İran’ın kendi halkıdır. ABD barışçıl eylemcilerin tutuklanmasını sert bir şekilde kınıyor. Bütün ülkelere İran halkını ve onların yolsuzluğa son verme çabalarını açık bir şekilde desteklemeye çağırıyoruz.

ABD Başkanı Donald Trump da İran’da yaşananlara ilişkin sosyal medya hesabından açıklamada bulundu. İran yönetimini hedef alan Trump açıklamasında, “Rejimin yolsuzluklarından ve ülkenin varlığını yurt dışında terörizme harcamasından bıkmış olan İran vatandaşlarının barışçıl protestolarıyla ilgili bilgiler geliyor. İran yönetimi, kendini ifade hakkı da dahil kendi halkının haklarına saygı göstermelidir. Dünya bu süreci izliyor.” ifadelerini kullandı.