Eski Facebook Çalışanından Kullanıcılara Uyarı: “Farkında Değilsiniz, Programlanıyorsunuz”

Facebook’un eski patronu Sean Parker’ın geçen ay, internet sitesini bağımlılık yaratacak şekilde tasarlayarak, şirketin “insan psikolojinin zayıflıklarından istifade ettiğini” açıklamasının ardından, itiraf niteliğinde bir açıklama da Facebook’un eski yöneticilerinden Chamath Palihapitiya’dan geldi.

Palihapitiya, Facebook ile toplumun çalışma biçimindeki yapıyı tamamen değiştiren araçlar yarattıklarını ve bunun toplumlara zarar verdiğini düşündüğünü açıkladı. Eski yönetici bunu sadece Facebook’un değil diğer sosyal ağlar da dahil olmak üzere “dijital ekosistem” dediği şeyi  doğurduğunu söyledi. Kalpler, beğeniler ile yönlendirilen çevrimiçi etkileşimlere atıfta bulunarak  “Kısa sürede oluşturduğumuz dopamine dayalı geri bildirim döngüleri toplumun işleyişini yok ediyor. Bu küresel bir sorundur.” dedi.

Yatırımcılara da eleştiri oklarını fırlatan Palihapitiya’ya göre yatırımcılar, iklim değişikliği ve hastalık gibi gerçek sorunlara değinmek yerine paralarını “yararsız” şirketlere yatırıyorlar.

Yaklaşık 10 yıl önce Facebook’a katılan eski yönetici, yaptığı iş hakkında da büyük bir suçluluk hissettiğini sözlerine ekledi.