“Atilla’ya Karşı ABD” Davasında Karar Açıklandı

ABD’nin İran’a yönelik nükleer silah yapımı iddiası kaynaklı yaptırımlarının, TC  bankaları üzerinden delinmesine ilişkin açılan davada jüri kararı açıklandı. Atilla’nın cezasını Yargıç Richard Berman belirleyecek. Jürinin tüm suçlama iddialarında oy birliğiyle karar verdiği “ABD Atilla’ya Karşı Davası’nda” karar duruşmasının üç ay sonra yapılacağı ve hakimin söz konusu kararı bozma yetkisi olduğu, ama buna pek ihtimal verilmediği belirtiliyor. Bu süre boyunca Atilla’nın suç ortakları üzerinden yeni iddianame hazırlanarak farklı kişilere dava açılması da mümkün. Davanın görüldüğü New York Güney Bölgesi Başsavcılığı’nca karar sonrası yapılan açıklamada  “Hakan Atilla gibi ABD Hazine Bakanlığı yetkililerine defalarca yalan söyler ve belge üretirseniz sonuçlarına katlanırsınız.” ifadeleri ise dikkat çekti.

Daha önce Türkiye’de açılan 17-25 Aralık soruşturmaları kapsamında tutuklanan ve serbest bırakılan Reza  Zarrab adıyla başlayan dava, Zarrab’ın itirafçı-işbirlikçi olması sonrası, Halkbank eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın adını almıştı. Açıklanan karar sonrası Atilla, ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarını delmek, ABD’yi aldatma suçuna iştirak etmek, ABD bankalarını dolandırmak, ABD bankalarını dolandırmaya iştirak etmekten suçlu bulundu. Atilla, sadece kara para aklama iddiasından suçsuz bulundu. Hakan Atilla’nın cezası toplamda 105 yılı buluyor ancak Atilla’nın daha önce federal suç işlememesi nedeniyle cezanın yarı yarıya inmesi ve 52,5 yıl hüküm giymesi bekleniyor.

Öte yandan ABD yargı sisteminde gıyabi yargılama olmadığı için, 17-25 Aralık’ın da “flaş isimlerinden” Maliye Bakanı eski Zafer Çağlayan’ın da aralarında olduğu “firari sanık” statüsündeki, 7 kişi hakkında “şimdilik” hüküm verilmeyecek. Davaya sanık olarak başlayan Reza Zarrab hakkında ise, işbirlikçi olması karşılığında kendisiyle yapılan anlaşma kapsamında, savcılığın Berman’a bir dilekçe sunması ve bu dilekçede de Zarrab’ın tanıklığının iddia makamının davasına ne kadar yardımcı olduğunu anlatarak, ceza indirimi talebi olup olmadığını aktarması bekleniyor.