Haber Sokakta

Batı Afrika ülkelerinden Liberya’da yaşayanlar 17 yıldır sokakta hazırlanan Kara Tahta’dan haberleri okuyorlar.

Monrovia’daki sokak gazetesi her gün kara tahta üzerine tebeşirle yazılan haberlerle okuyucularına ulaşıyor. Monrovia’da bir yol kenarında yer alan kara tahta gazetesi, ülkenin resmi dili olan İngilizce yayın yapıyor.

Daily Talk Gazetesi Yayın Yönetmeni Alfred Sirleaf, 2000’den beri okuyucularını günlük ulusal ve uluslararası haberler ile buluşturduklarını dile getirerek, “Kara tahta üzerine tebeşir ve fotoğraflar ile hazırladığımız gazetemiz, Liberyalılara ücretsiz haber sunmak amacıyla yayına başladı” dedi.

Sokak Gazetesinin 7 Kişilik Ekip ve Gönüllü Kadrosu Var

Haberlerin yanı sıra fotoğraflarla gazeteyi süslediklerini kaydeden Sirleaf, gazetenin 7 kişilik bir bir ekip tarafından çıkarıldığını ve ülkenin farklı bölgelerinden gönüllü gazetecilerin de haber gönderdiğini anlattı.

Gazetenin Gelirleri Reklam Panosundan

Sirleaf, “The Daily Talk sokak gazetesinin gelirleri birkaç reklamdan ibaret. Tahtanın reklam bölümüne bazı firmaların reklamlarını yazıyoruz. Onlar da bize kamera, kağıt, kırtasiye ürünleri gibi malzeme desteğinde bulunuyorlar” ifadelerini kullandı.

Elektriğiniz, TV’niz ve İnternetiniz Yoksa Dert Etmeyin Sokak Gazeteniz Var 

Sirleaf, insanların elektrik sıkıntısı nedeniyle televizyon, radyo ve internet gibi iletişim araçlarına ulaşamadığını dile getirerek “İnsanlar evlerine ya da işlerine giderken buradan geçiyor ya da araçlarında trafikte bekleyen insanlar gazetemizi birkaç dakika okuyarak gündemden haberdar oluyorlar” sözlerini dile getirdi.

Bütün Gazetelerden Önce Yayınlanıyor

Johnson, tebeşirle yazılan kara tahta gazetenin kendileri için çok önemli olduğu belirterek, “Bazen buradaki haberler ana akım medya yayın organlarından bile daha önce yayınlanıyor” ifadelerini kullandı.