Erdoğan Paris’te Eylemlerle Karşılandı

15 Temmuz şaibesinden bu yana Türkiye’de OHAL baskısı altında KHK’lerle fiili bir yönetim kuran Erdoğan’ın Fransa ziyaretinde eylemler gerçekleştiriliyor.  Fransa Parlamentosu yakınında bulunan Châtelet Meydanı’nda toplanan eylemciler sloganlar atarak Türkiye’deki insan hakkı ihlallerine ve KHK ile yürürlüğe sokulan,  hapishanelerde tek tip kıyafet dayatmasına tepki gösterdi. Eylemciler ayrıca, 6 yıl önce bugünlerde Paris’te, MİT’in de adının karıştığı bir suikastle katledilen Kürt devrimciler Sakine Cansız, Leyla Şaylemez ve Fidan Doğan’ın posterlerini taşıdılar.

 

Sınır Tanımayan Gazeteciler de, Türkiye’de tutsak bulunan gazetecilerin maketleriyle eylem yaptı ve Macron’un Erdoğan ile görüşmesinde tutsak gazetecilerin durumuna dikkat çekmesini talep etti. Erdoğan’ın Fransa ziyareti sırasında eylem yapan bir başka grup da Femen’di. Garson kostümü giyinen FEMEN üyeleri, üzerinde “Erdoğan’ın yamyam yemeği” yazılı bir tepsi ile hak ihlallerine dikkat çekti. FEMEN üyeleri bedenlerine de “Erdoğan insan haklarını yiyor” ve “Erdoğan Kürtlerin haklarını yiyor” sloganlarını yazdı.

Öte yandan Fransa Cumhurbaşkanı Macron,  Erdoğan ile buluşması  öncesinde Türkiye’ye yönelik  eleştirilerde bulundu. Macron Türkiye’yi otoriter rejimlere örnek göstererek, “otoriter rejimlerin ortadan kaldırdığı ilk özgürlüğün basın özgürlüğü olduğunu buna karşılık sonuç almak amacıyla diyaloğun kesilmemesi gerektiğini belirtti. Ancak Macron’un bu açıklamaları, Erdoğan ile yapacağı İtalya-Fransa ortaklığındaki EUROSAM hava savunma sistemi anlaşması karşılığında, Erdoğan’la gerçekleşecek buluşmayı eleştiren Fransa iç politikasına verilmiş bir taviz olarak değerlendirildi.