Çin Denizi’nde 1 Milyon Varil Petrol Yanıyor

Çin’in doğu kıyılarında iki gemi cumartesi günü sabaha karşı çarpıştı. Kaza, bölgede şu anda yaşanmakta olan ekolojik bir felakete yol açtı. Kaza yapan gemilerden biri olan, petrol tankerinden denize 136 bin ton petrol yayıldı. Yangının sürdüğü tankerde olası bir  patlamanın gerçekleşmesi durumunda, yaşanan felaketin boyutlarının büyüyebileceği belirtiliyor.

İran’dan Güney Kore’ye giden 274 metre uzunluğundaki Panama bandıralı “Sanchi” adlı tanker,  Hong Kong bandıralı “SF Crystal” yük gemisiyle, Doğu Çin Denizi’ nde çarpıştı.

Çarpışma sonrasında kargo gemisi ve beraberindeki 21 mürettebat zarar görmeden kurtarıldı. Tankerde bulunan 32 mürettebattan birinin cansız bedenine ulaşıldı. Kalan mürettebattan haber alınamıyor. Arama kurtarma çalışmaları, kazadan beri süren yangın ve sert rüzgarlar sebebiyle sekteye uğruyor. Ekipler kaza bölgesine 5 km’den fazla yaklaşamamakta.

Ekolojik Sonuçları Yıkıcı

Çarpışma sonucu, denize 136 bin ton, ham petrolden daha zararlı olarak değerlendirilen “kondens” petrol yayıldı. Geminin taşıdığı petrolün cinsi nedeniyle bölgenin ciddi bir ekolojik tehditle karşı karşıya olunduğu belirtiliyor.

Kondens petrol,ham petrolle kıyaslandığında  buharlaşıp havaya karışması ve patlamaya yol açma olasılığı daha yüksek.Korkulan, yangının kontrol altına alınamayıp devasa bir patlamaya yol açması.Petrolün, kokusuz ve renksiz olması yayılmasının önüne geçmede büyük engel teşkil ediyor.

Çarpışmaya dair bilgi toplamak amacıyla “SF Crystal” üzerinde inceleme yapılıyor ve geminin mürettebatıyla konuşuluyor. Ancak henüz çarpışmaya neyin sebep olduğuna dair somut bir bulgu yok.