4 Yılda 500 Asker, ‘Şüpheli Asker Cinayeti’nde Yaşamını Yitirdi

Şüpheli Ölümler ve Mağdurları Derneği Başkanı Oktay Can, son 4 yılda çoğu Kürt ve Alevi 500 askerin şüpheli bir şekilde öldüğünü söyledi. Can, OHAL ile birlikte ölümlerde yaşanan artışa dikkat çekti.

Şüpheli Ölümler ve Mağdurları Derneği, son 22 yılda 2 bin 300, son 4 yılda ise 500 askerin şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Şüpheli asker cinayetlerin en fazla kürt illerinde yaşandığını açıklayan dernek başkanı Oktay Can, “Ölümlerin birçoğu Kürdistan bölgelerinde yaşanıyor. Orada ölen birçok asker de genelde Kürt ya da Alevi oluyor” diye konuştu.

Derneği 2013 yılında kurduklarını aktaran Can, bugüne kadar kendilerine toplamda 500 ailenin çocuklarının şüpheli şekilde yaşamını yitirdiği iddiasıyla başvuruda bulunduğunu belirtti.

Mezopotamya Ajansı’ndan Ergin Çağlar’ın haberine göre Can, OHAL’in yeniden devreye girmesiyle birlikte şüpheli asker ölümlerinde artışın yaşandığını söyledi.

Yaşanan ölümleri TBMM’ye kadar götürdüklerini, fakat orada ölümlerin şüpheli olduğuna kimseye inandıramadıklarını dile getiren Can, açıklamalarına şöyle devam etti:

“Meclis’te kime anlattıysak inanmadılar. Bu durumu Cumhurbaşkanına da söyledim bana, ‘komutanlar askere silah çekmez’ demişti. Oysa 15 Temmuz darbe girişiminde gördük ki askerler halka yani kendi insanına nasıl silah çekiyordu ve nasıl tanklar ile saldırıyordu. Kaldı ki yine bizlerin elinde o kadar delil var ki bizler savcılara anlatamadık. Çünkü askeri savcılar talimat alıp görevlerini yaptıkları için bizim girişimlerimiz sonuçsuz kalıyor. Savcılar, ailelerin ‘şüpheli ölümleri’ başvurularını araştırmaya ret kararı veriyor. Bize başvuranlar, oğullarının komutanlar tarafından öldürüldüğünü söylüyor.”