TSK ve Müttefiki Çeteler Efrin Kırsalına Saldırıyor

Günlerdir konuşulmakta olan, Efrin’e yönelik TSK  saldırısı, bölgenin kırsalını hedef alarak bugün başladı. TC medyasının bir haftayı aşkın zamandır “savaş tamtamlarını” çalarak duyurduğu ve kamuoyunu “ikna edici argümanlarla” altyapısını hazırladığı Efrin saldırısı için dün itibarıyla diplomasi hamleleri hızlandırılmıştı. Bu doğrultuda Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan, bölgede askeri nüfuzu olan Rusya ile görüşmeler yapmak üzere Moskova’ya gitmişti. Efrin’e yönelik saldırı kapısını aralamayı amaçlayan ve bu paralelde, hava operasyonları başta olmak üzere  Rusya’dan gerekli icazeti almaya yönelik olan ziyaret sonrası bugün içinde iki önemli gelişme yaşandı.

Efrin saldırısı başlamadan medya ve enformasyon savaşlarının başlatıldığı yorumlarına neden olan bu gelişmelerin ilki, Kilis’teki kamplardan, toplam 20 otobüs olmak üzere, ÖSO adı altındaki cihatçı çetelerin Efrin’in kuzeydoğusundaki Azez’e sevk edilmesi oldu. Aralarında IŞİD’den kaçan ya da ayrılan cihatçıların da olduğu söylenen sevkiyatın öğlen saatlerinde ve tüm dünya medyasının gözleri önünde gerçekleştirilmesi dikkat çekiciydi.

Diğer önemli gelişmede ise TC  devletinin resmi medya organlarından Anadolu Ajansı’nın (AA) imzası vardı. Efrin’e TSK saldırısı için uygun zemini yaratacak olan bölgedeki Rus askerlerinin “çekildiği” haberleri, ana akım medyada AA mahreçli olarak günün “heyecan verici” gelişmesi olarak servis edildi. Ancak TC medyası tarafından başlatılan bu enformasyon savaşında “haberin” yalanlanması uzun sürmedi. Önce Lübnan’ın Al-Mayadeen televizyonu, daha sonra Rusya’nın Sputnik Ajansı söz konusu bilgiyi yalanlayarak Rus askerlerinin çekilmediği  bilgisini geçti. Son olarak Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov yalanlama bilgilerini teyit etti.

Efrin’e yönelik TSK ve çete saldırılarına yönelik haberler ise akşam saatlerine doğru, zaman zaman Menbiç, El Bab ve Tel Abyad çevresini de içine alacak şekilde artmaya başladı. Bu saldırılarda  Efrin kırsalındaki Zewan, Dikmetaş ve Baliya köylerine yönelik topçu ateşi açıldığı, savunma pozisyonundaki YPG/YPJ güçlerinin de havan topları ve füzelerle karşılık verdiği öğrenildi. Nida Suriye ajansı,bir YPG üyesinin Efrin’e yönelik topçu saldırılarında yaşamını yitirdiği bilgisini geçerken, Lübnan Al-Mayadeen Televizyonu da 4 TSK  askerinin, Efrin’e özel kuvvetlerle sızma operasyonu gerçekleştirirken, sınırdaki Bülbül köyünde bulunan YPG/YPJ savunma mevzilerinden açılan ateş sonucu öldürüldüğünü belirtti.