“Açlık Eylemiyle Dayanıştık, Açlıkla Terbiye Etmeye Çalışıyorlar”

Basın açıklamasına katılan öğrencilerin bursları kesildi. Bir öğrenci de yurttan atıldı.

Eskişehir’de katıldıkları basın açıklamaları sebebiyle üniversite öğrencisi Cem Ulucan ve Tuğçe Tekmil’in bursları kesildi.

OHAL’e muhalefet’ bahanesiyle Eskişehir Anadolu Üniversitesi ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde okuyan birçok öğrenciye soruşturma açıldı. Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’yla dayanışma, ‘müftülük yasasını’ protesto etmek için katıldıkları basın açıklaması, referandum döneminde katıldıkları stant ya da basın açıklamaları bahane edilerek Anadolu Üniversitesi Fransızca Öğretmenliği bölümünde okuyan Cem Ulucan ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde okuyan Tuğçe Tekmil’in bursları kesildi, kaldıkları yurtlardan atıldılar.

Bursu kesilip yurtan atılan Tuğçe Tekmil, “Doğalgazı ödeyemediğimiz için evi kapatmak zorunda kaldık” diyor.

“Açlık Eylemiyle Dayanıştık, Açlıkla Terbiye Etmeye Çalışıyorlar”

Ulucan ve Tekmil’in avukatı Pınar Çelik Arpacı, öğrenciler üzerindeki bu uygulamanın çok acımasız olduğunu söyleyerek, “Mayıs ayında katıldıkları eylemler için OHAL’e aykırılık gerekçe gösterildi. Bursları krediye çevrilip, kesildi. Daha sonra yurttan atıldılar. Sadece soruşturma geçirmesi bile burslarının krediye çevrilmesine sonra da kesilmesine sebep oluyor.  Aynı zamanda yurtta kalıyorsa kişi, yurttan da süresiz çıkartılıyor. Okullarda da disiplin soruşturması devam ediyor. Yine OHAL’e aykırılıktan da savcılık soruşturması devam ediyor. Savcılık ön ödeme yazısı gönderip 912 lira para öderseniz dava açmayacağız, ödemezseniz dava açacağız diyor. Basit bir demokratik hakkını kullanıp, basın açıklamasına katıldığın için bursun, kredin kesiliyor, yurttan atılıyorsun. Seni açlıkla terbiye ediyor” diye konuştu.