Çin’de Tacize Uğrayan Kadınlara Devlet Sansürü

22 yaşındaki üniversite öğrencisi Zhang Qiongwen,  kendisini taciz eden dekanı ifşa etti.

Dünyadaki parti-devlet rejimlerinden biri olan Çin’de,  tacize uğrayan kadınlara devlet tarafından sansür uygulanıyor. Kadınların günlük yaşamda karşılaştığı cinsel tacize dikkat çekmeye çalışan  #MeToo (Ben de) kampanyasına katılmak isteyen Çinli kadınların bu faaliyetleri, devletin tüm mekanizmalarını elinde bulunduran Çin Komünist Partisi  sansürüne uğruyor. Bu doğrultuda “cinsel tacize hayır” ve benzeri ifadelerin yer aldığı sosyal medya hesapları ya da  siteler kapatılıyor, kadınlar bu çalışmalarına devam etmeleri halinde “vatan hainliği” ile suçlanabilecekleri yolunda uyarılıyorlar.

New York Times gazetesine konuşan  Xu Yalu, Şangay’da sokakta kendisini taciz eden bir erkeğin fotoğrafını sosyal medyada paylaştığını söyledi. Genç kadın bunun nedenini ise “polis, tacizciyi gözaltına almak için çok yaşlı olduğunu  şikayetiyle ilgili herhangi bir işlem yapmadı.” şeklinde belirtti. Ancak Xu Yalu, tacizciyi teşhir eden paylaşımının Çin Komünist Partisi tarafından kaldırıldığını söyledi.

Tacize uğrayan bir başka kadın olan 22 yaşındaki Zhang Qiongwen, tacizciyi şikayet etmesi halinde kendisini mezun etmeyeceğini söyleyen üniversitedeki dekanının tacizlerine maruz kaldığını, yardım istediği bir başka dekanını da ona “hiçbir şey olmamış gibi davranması” şeklinde “akıl verdiğini” belirtti.

Kaynak: Medyascope/Işın Eliçin