Efrin Saldırısı 7. Gününe Girdi

TSK birliklerinin, ÖSO adı altındaki cihatçı çetelerle 19 Ocak günü topçu ateşleriyle başlattığı Efrin’e yönelik saldırı 7. gününe girdi. İsim olarak TC  tarafından, barışı simgeleyen zeytin dalının seçildiği saldırıda şimdiye dek TC  devletinin askeri kayıplarına dair devlet kaynaklı haberler 3’ü TC  askeri olmak üzere 14 olarak verildi. Ancak Efrin kaynaklı medya organları bu sayının daha fazla olduğu görüşünde. Aynı şekilde TSK-ÖSO ittifakının sahadaki ilerleyişine dair haberler de devlet kontrolündeki medya ve askeri kaynakların tersini işaret ediyor.

Saldırılar 5 Farklı Koldan Sürdürülüyor

20 Ocak’ta Rusya’nın Efrin’in doğusunda Azez sınırı civarındaki, YPG ile ÖSO  arasında tampon görevi yapan birliklerini Tel Rıfat’a kaydırması ve hava sahasını TC  uçaklarına açması sonrası TSK, El Bab’daki çatışmalarda öldürülen 72 TC askerini “simgeleyen” 72 savaş uçağı ile Efrin’e yönelik hava saldırısı başlattı. Bu saldırılarda ilk gün aynı aileden 7’si çocuk 8 kişi yaşamını yitirdi. 22 Ocak’ta Efrin kanton yönetiminden yapılan açıklamada 14’ü sivil, 14’ü YPG  gerillası olmak üzere 28 kişinin hava saldırılarında katledildiği belirtildi.

20-21 Ocak günleri devam eden hava saldırıları sonraki günlerde yerini TC’nin kara gücü olarak kullandığı cihatçı çetelerin ve TSK’nin 30 ila 40 Km menzile sahip obüs-topçu saldırılarına bıraktı. İdlip’ten kara yoluyla TC sınırına sokulan ve Kilis üzerinden Rojava’nın TC  işgali altındaki Şehba topraklarında bulunan Azez bölgesine geçirilen çeteler burada Efrin’in doğusuna ilerlemeye çalıştı. Ancak  ÖSO  adı altındaki çeteler ve TSK saldırının birinci kolunu oluşturan, Efrin’in dağlık diğer bölgelerine nazaran daha düzlük olan ve içeriye girmenin nispeten daha kolay olduğu varsayılan bu bölgede ilerleme kaydedemedi.

Kilis’in Musabeyli ilçesinin karşına denk düşen, Efrin’in kuzeyindeki Bılbılé ve Mersiwa bölgelerine yapılan sızma,ilerleme girişimleri  ve obüs-topçu atışları da saldırının ikinci kolunu oluştururken, devlet medyasında yer alan ve bazı köylerin “ele geçirildiğini” iddia eden haberler bu bölgede yer alıyor.

Efrin’in batı ve güneybatısında yer alan, Antakya’nın Hassa ve Reyhanlı ilçelerinin karşılarındaki Raco ve Cindires bölgelerine yapılan ilerleme girişimleri Efrin saldırısının üçüncü ve dördüncü kollarını oluşturuyor. Efrin’in batısı ile TC  sınırını dağ sırasının ayırdığı bölgede TSK-ÖSO birlikleri, Raco’nun güneybatısında bulunan Ömer Uşağı bölgesinde az da olsa ilerleme kaydetmiş durumda.

TSK birliklerinin Astana Anlaşması çerçevesinde Rusya ve İran’ın onayıyla “çatışmasızlık bölgesi” oluşturmak amacıyla girdiği, ancak TC’nin bunu, Efrin’i güneyden kuşatma hamlesine çevirerek üs oluşturduğu Şeyh Bereket dağı ise Efrin saldırılarının beşinci kolunu oluşturuyor. İdlip ile Efrin arasında, cihatçı çete Ahrar -uş Şam’ın kontrolündeki tampon bölge görünümündeki Şeyh Bereket civarından, 40 Km menzilli obüslerle Efrin merkezine yönelik saldırılar gerçekleştiriliyor.

Harita: Artı TV