Halktan Yıkımlara Tepki: “40 Metrekarelik Evim Gözünüze mi Battı?”

 

Milas’ta mera arazisinde kaldığı ileri sürülen 12 evin yıkılmak istenmesi halkın tepkisini çekti. Evlerinin önünde nöbet tutmaya başlayan köylüler, “Bugüne kadar hiçbir yetkili ‘evin meranın sınırında’ demedi. 1 hafta önce kâğıt imzalattılar, şimdi de yıkmaya geliyorlar” dedi. Tepkiler üzerine tedbir amacıyla gelen 15 kişilik jandarma ekibi, yıkım ekibi gelmeden bölgeden ayrıldı. Köylüler ise evlerinin önünde nöbete başladı.

Mahalledeki 3’ü tamamen, diğerleri ise kısmen mera arazisinde kaldığı belirtilen 12 ev için yıkım kararı verildi. Karar geçen hafta köylülere tebliği edildi. Köylülere evlerinin mera arazisinde kaldığını söyleyerek boşaltmaları için önceki gün bir kez daha uyarıda bulunan jandarma, aksi takdirde yıkımın zorla gerçekleştirileceğini söyledi. Ancak köylüler, yıllar önce tapulu arazilerine yaptıkları evlerinin kadastro geçtiğinde mera arazisinde kaldığını ve mağdur olduklarını ifade ederek, evlerini boşaltmayacaklarını açıkladı.

Köylülerden 30 yaşındaki Mehmet Kahraman, “Epilepsi hastasıyım. Evim meraya 1.5 metre girmiş. ‘Evi boşalt, yıkacağız’ diyorlar. Niyetim merayı işgal etmek olsa 1.5 metre için mi işgal ederim? Hiç mi hak, hukuk yok? Bu duruma itiraz etme hakkımız yok mu? Canımızı, malımızı almaya geldiler” diyerek tepkisini dile getirdi. Köylülerden Ahmet Tansu da, “1990 yılında yaptığımız evler için bir hafta önce sadece jandarma tarafından ‘Evleriniz merada kalmış boşaltın’ diye yazı imzalatıldı. Çobanız ama cahil değiliz. Bugüne kadar ne Valilik ne Belediye ne de Kaymakamlık bize bu konuda herhangi bir bilgi vermedi. 10 yılda bir kadastro ölçümü yapılıyor, bugüne kadar ‘Evin meranın sınırında’ diyen olmadı. Köylüden habersiz bir şeyler oluyor ama bizi aydınlatan olmuyor” ifadelerini kullandı.