ABD Futbol Ligi Finallerinde Black Lives Matter Eylem Yaptı

Her sene ABD Ulusal Futbol Ligi (NFL) finalleri “Super Bowl” adındaki büyük bir etkinlikle gerçekleştirilir.

Kapitalizmin türlü şovlarıyla bezenen Super Bowl için aylar öncesinden hazırlıklar yapılır. Şirketler, devre arası reklam kuşaklarında bir dakikalık yer alabilmek için yüz binlerce dolar para öderler, insanlar televizyonun başına kilitlenir.

Diz Çökme Eylemleri ve NFL

2016 yılında siyahi oyuncu Colin Kaepernick, NFL hazırlık maçından önce okunan ABD marşı sırasında, polis şiddeti ve ırkçılığa karşı diz çökerek eylem gerçekleştirmişti. Kaepernick’in gerçekleştirdiği bu eylem, zamanla diğer NFL oyuncuları arasında da gerçekleştirilen bu eylem ABD Başkanı Donald Trump’ın NFL patronlarına “Eyleme katılan futbolcuları kovun!” talimatı vermesinin ardından daha da genişledi.

Yeni sezonun başladığı 24 Eylül 2017’de yaklaşık 200 NFL oyuncusu ve takım koçu, Trump’ın bu açıklamasına karşı diz çökerek eylemi büyüttüler. Aynı gün gerçekleşen kadınlar NBA finallerinde Los Angeles Sparks ve Minnesota Lynx oyuncuları marş boyunca sahaya çıkmayarak farklı bir şekilde desteklerini gösteriyordu.

Her ne kadar takım patronlarının çoğu eylemlerden rahatsız olsa da oyuncuları kovmaya cesaret edemediler.

Black Lives Matter Super Bowl’a Barikat Kurdu

Pazar akşamı,Minneapolis kentinde düzenlenen olan Super Bowl finalleri öncesinde, ABD polisinin özellikle siyahilere uyguladığı şiddete karşı eylemlerde ön planda olan Black Lives Matter hareketi destekçileri eylem gerçekleştirdi.

Finallerin oynanacağı stadyumun yakınlarında bulunan tramvay yolunda toplanan  BLM destekçisi “Siyahilerin hayatıyla oynayamazsınız!” yazılı tişörtleriyle ve ırkçılık düşmanı sloganlarla kendilerini ray hattına zincirledi. Aynı zamanda yaklaşık 100 BLM destekçisi ise ray hattını çift taraflı ulaşıma kapattı.

Yaklaşık 2 saat boyunca eylem gerçekleştiren BLM destekçileri, 2 sezon boyunca ırkçılığa ve polis şiddetine karşı eylem yapan NFL futbolcularını selamladılar. Eylemde 17 kişi gözaltına alındı. Aynı anda, yaklaşık 300 kişilik başka bir grup ise stadyum bölgesinde ırkçılık karşıtı başka bir yürüyüş gerçekleştiriyordu.