Aydın Jeotermal Çöplük Oluyor

 

2007 yılında çıkarılan Jeotermal Yasası ile Aydın’ın  %85’i için Jeotermal yapılabilir izni çıktı.

Bu tarihten bu yana verilen izinlere güvenerek Aydın’ın hemen hemen her yerinde Jeotermal Enerji Santralleri açılmaya başlandı.

Mezarlıklara Bile Jes Yapıyorlar!

Germencik Çevre ve Doğa Derneği kurulundan  Metin Aydın yaptığı açıklamada “JES’lerin Aydın’da birinci sınıf tarım arazilerinde, incir-zeytin-pamuk tarlalarında, arkeolojik sit alanlarında, yerleşim yerlerinin içinde, sağlık ocağı bahçesinde açıldığını ve faaliyette bulunduklarını ve Jeotermallerin akışkanlarını derelere, çaylara, su kanallarına, şehir kanalizasyon sistemlerine saldığını, Menderes nehrini kirlettiklerine ve jeotermal borularını mahalle sokakları, evlerin üstünden geçirdiklerini pek çok noktada gördüklerini” belirtti. Sözlerine şöyle devam eden Aydın: “ Mezarlıklara bile şantiye kurulmuş .”Boruları geçirme sırasında mezarlık tamamen bir şantiye halini almış. Ağır tonajlı araçlar mezarlık alanında geniş çukurlar ve izler oluşturmuş. Ne kadar mezar üstünden geçtiklerini ve zarar verdiklerini tespit etmek mümkün değil çünkü her taraf iş sahası haline gelmiş, mezarların çoğunda çatlaklar ve yıkımlar oluşmuş, ağaçlar ve direkler mezarların üstüne yıkılmış, jeotermal borular mezarların üstüne bırakılmış, mezarlık çepeçevre jeotermal borular ile çevrelenmiş durumda idi” dedi

Jeotermal santrallerin tarım arazilerine insanlara hayvanlara ve bitkilere yönelik çok büyük bir tehdit olduğu bilenen bir gerçek .