Serbest Bırakılan Deniz Yücel’den Mesaj Var

Almanya ve TC  devletleri arasında Leopard tanklarının bakımı ve geliştirilmesi başta olmak üzere bazı ticari-siyasi pazarlıklar sonucu serbest bırakılan Deniz Yücel tahliyesinin hemen ardından Almanya’ya döndü. Tahliye olduktan sonra basına konuşmayan Deniz Yücel, Almanya’da hazırladığı videoda açıklamalarda bulundu. Arkadaşlarının Twitter’da oluşturduğu #FreeDeniz hesabından yayınlanan videoda, “Niye çıktım, bir sene önce niye tutuklandım; hâlâ bilmiyorum” ifadelerini kullanan Yücel, “Söylenecek çok şey var ama şimdilik bu kadarıyla kalsın. Bu hikâye burada bitmez” dedi. Tutsaklığı süresince kendisine destek verenlere teşekkür eden Yücel, hala tutsak  olan gazeteciler nedeniyle de buruk olduğunu söyledi.

 

Öte yandan Deniz Yücel’in serbest bırakılmasına ilişkin Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’in,  düzenlediği basın toplantısında TC  devletine “teşekkür etmesi” normal şartlarda yürütmenin müdahalesinden azade olması gereken yargının bağımsızlığı konusunda verilmiş bir mesaj olarak algılandı. Gabriel, basın toplantısında TC  devleti hükümetine ve özellikle   Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na, “Yücel’in serbest kalması verdiği uğraşlar için” teşekkür etmişti.

Yücel’in tutsaklığına ilişkin bir yıl önce devlet yetkililerinin açıklamaları ve propaganda bültenlerinin manşetleri ise şöyleydi: